hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 08. 17. (XVI/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Francia romapolitika

Régóta tartja magát a nézet, hogy a nyugati demokráciák a multikulturalizmusra jobban nyitottak, mint a romaellenes és antiszemita politikára. Az elmúlt hetekben azonban Franciaország több nagyvárosának közelében újra romatáborok hatósági felszámolására került sor.

Narancsvész

Az ötven évvel ezelőtt kezdődött és majd tíz évig húzódó vietnami háború drámai utóhatásai máig érezhetők. Az akkor bevetett harci repertoár része volt az Agent Orange („narancssárga hatóanyag") nevű lombpusztító permet, amelyből több millió litert terítettek szét az amerikai haderők. A vietnami külügyminisztérium adatai szerint 4,8 millióan voltak kitéve a szer hatásainak, s e hatások következtében 400 ezren haltak meg, és 500 ezer gyermek született rendellenességekkel. Az USA érdemben most próbálja jóvátenni a történteket, s 43 millió dolláros költségvetésű program keretében tervezi a fertőzött területek megtisztítását.

Hoz vagy visz?

Az első felmérések alapján nem hozta lázba az amerikai választókat Mitt Romney döntése, hogy a 42 éves wisconsini képviselőt, Paul Ryant választja alelnökjelöltjének. A viszonylag ismeretlen politikus mellett a költségvetési bizottság elnökeként bizonyított gazdasági szakértelme és hívő katolikusként a konzervatív értékek iránti kiállása szólt. Bár az első közös Romney-Ryan- kampánygyűléseken nagy tömeg jelent meg, egyelőre nem világos, hogy a jelölt miként tudna hozzájárulni Romney november 6-ai győzelméhez.

Politikai szappanopera

Lassan két hónapja zajlik az olaszoknál az argentin szappanoperákat is megszégyenítő politikai színház, Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök főszereplésével. Július óta röppennek fel olyan utalások a médiában, hogy a tavaly novemberben lemondott politikus mégis visszaülne az ország első emberének székébe. Ezért - hogy újra formába jöjjön -, most diétázik és kocog.

Szakszervezeti boltrazzia

Az Andalúziai Munkások Szakszervezetének (SAT) tagjai rajtaütést szerveztek két dél-spanyolországi szuper­marketben. Ezzel akarták fölhívni a kormány figyelmét az állásnélküliek kilátástalan helyzetére. A régiót 34 százalékos munkanélküliség sújtja, a támogatások folyósítása pedig augusztus közepén megszűnik.

Új frontot nyitott a kairói puccs

„A forradalom beteljesedésének" értékelte az egyiptomi elnök azt a döntését, amellyel leváltotta a hadsereg teljes vezetését. Mohamed Murszi menesztette Mohamed Husszein Tantawi védelmi minisztert és több tábornokot, köztük a hadsereg vezérkari főnökét, a légierő, a haditengerészet és a légvédelem parancsnokát. Ezzel párhuzamosan Murszi hatályon kívül helyezte az újonnan elfogadott és népszavazáson is megerősített alkotmány azon pontját, amely a katonai tanács számára vétójogot biztosít az elnök egyes döntései felett. Murszi elnök így lényegesen nagyobb - gyakorlatilag korlátlan - jogkörrel rendelkezik a megbuktatott diktátorhoz, Hoszni Mubarakhoz képest. Az államfő egyik első döntése volt a Sínai-félszigeten indított katonai akció.

Nincs kegyelem?

Szakértők szerint mindenkinek csak bajt okozott a feminista punkegyüttesnek a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban rendezett „villámkoncertje". Az elkövetők március óta előzetes letartóztatásban vannak, Putyin a külkapcsolataiban nem győzi magyarázni a bizonyítványt, az ortodox egyháznak pedig nagy hitelvesztést okozott az „inkvizítori szerep", amit az ügyben magára öltött.

Katakomba-muzulmánok

Szó szerint földalatti szektára bukkantak az orosz nyomozó hatóságok Tatársztán fővárosában, Kazanyban, amikor egy helyi vallási vezető elleni merénylet kapcsán eljutottak a fajzrahmanisták „kalifátusába".

Vitatott vagyonok

Nemcsak nálunk, hanem a tőlünk északabbra fekvő államokban, így Csehországban is heves érzelmeket vált ki az egyházak kárpótlásának kérdése. A tavaly év végi megállapodást, amelyben mintegy 134 milliárd korona (1488 milliárd forint) visszatérítéséről egyezett meg a cseh kormány az egyházakkal, most a szociáldemokraták támadják. A volt kommunista utódállam polgárainak 70 százaléka ugyanis botrányosan soknak tartja a kárpótlás összegét.

Belföld

Már nem kellett betörniük

„Nem akarom bántani a jogászi szakmát, de ahhoz, hogy a szervezett bűnözés huzamos ideig sikeresen működhessen, szükség volt a megfelelő jogi környezetre. A két világot, a politikusit és a bűnözőit ügyvédek, jogászok, közgazdászok kötötték össze" - vélekedett lapunknak  Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője, az Energol-ügy felgöngyölítője. A volt főrendőr szerint az, hogy a budapesti diszkókirály, V. László „idáig jutott, az a bűnügyi hírszerzés és egyes rendőri vezetők csődje".

Botrányos parti Budapesten

„Mi mások vagyunk" - állítja magáról a német ERGO biztosítási konszern. Ám már tavaly kiderült, hogy ha mások is, csak negatív értelemben. A Handelsblatt német magazin tavaly májusban arról számolt be, hogy a hamburg-mannheimi leányvállalat (HMI) nem nyaralni küldte el a legjobban teljesítő munkatársakat, hanem kibérelték a budapesti Gellért fürdőt, ahol prostituáltak részvételével, drogokkal megfűszerezett orgiát rendeztek. A Handelsblatt most újra elővette a témát.

Lábon száradt el a kukorica

A mai gazdasági helyzetben minden hír képes negatív, azaz a drágulás irányába lökni a terményárakat. Az aszály tavaly ősszel és idén tavasszal is erősen befolyásolta a terméskilátásokat, és már akkor is önmagában az aszályról szóló hírek jelentősen drágították a gabonaárakat. A búza és a tavaszi kalászosok azonban valami csoda folytán mégiscsak elfogadhatóan teremtek. Igaz, nem a szokott bőségben, de a 3,4 tonnás országos termésátlag nem mondható túl rossznak. Az igazi károkkal azonban most kell majd számolni, hisz a kukoricavetés területének 40 százalékán nem lesz termés.

Ki lehet Lázár utódja?

Időközi választásra került sor Hódmezővásárhelyen, mert az országos politika igényt tartott Lázár Jánosra, aki tíz éven át vezette a csongrádi várost. Orbán Viktor személyesen kérte ki Lázárt a város testületi ülésén, mivel a miniszterelnökség átalakításában kulcsszerepet szán a Fidesz frakcióvezetőjének.

Új párt kell Orbán legyőzéséhez?

Egy új választási párt létrehozása vagy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán való indulása jelenthet valódi esélyt a Fidesz legyőzésére. Igaz, ez esetben is brutálisan nehéz Orbán Viktort kiütni a nyeregből - foglalható össze a Bajnai Gordon fémjelezte Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány napokban elkészült, mintegy százoldalas választási elemzése. Szerintük óriási veszélyeket rejt, ha elmarad az összefogás, és az MSZP és az LMP külön indul.

Kidobóemberek felemelkedése és bukása

A rendszerváltás környékén működő bűnözői csoportok jobbára erőszakos bűncselekményekkel, betörésekkel, autólopásokkal indították pályájukat. A nyolcvanas évek végére az ismertebb diszkókban dolgozó kidobó­­em­be­rekből, illetve a portaszolgálatért felelős irányítókból alakult ki az a fővárosi alvilági kör, ahonnan az utóbbi hetekben ismét a hírek élvonalába kúszó Portik Tamás, Radnai László és V. László is indult.

Nyíltan a nácik mellé állt a Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom feljelentést tett Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója ellen. Zuroff úr Csatáry László ügyét vitte korábban az ügyészségre, mivel háborús bűncselekményekkel vádolta. De a neonáci párt jóvoltából most fordult a kocka.

Elrugaszkodás és tündérmese helyett recesszió

A kormányzati menetrend szerint az idei évnek kellene lennie az elrugaszkodás évének. A KSH közleménye szerint viszont 1,2 százalékos visszaesésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan is recesszió van Magyarországon. A minisztérium a nemzetközi trendekre mutogat, a közgazdászok és az ellenzéki pártok Matolcsy Györgyre.

Hit és értékek

Házi feladat helyett ima?

Szinte példátlan többséggel, 83 százalékos szavazati aránnyal győzött az egyesült államokbeli Missouri államban az a nép­szavazás, amely jogszabályban kívánta biztosítani az iskolai imádkozás lehetőségét. A döntéssel szemben polgárjogi szerve­zetek a bírósághoz kívánnak fordulni, szerintük ugyanis a referendum eredménye sérti az állampolgári egyenlőséget és a lelkiismereti szabadságot.

Két tűz között az aleppói keresztények

„Fegyverdörgésre ébredtünk. A közeli utcákban ház­tetőkön mesterlövészek álltak lesben, akik mindenkire lőttek, aki csak kitette a lábát az épületekből. Az élet mindenki számára kezd elviselhetetlen lenni, de mi úgy érezzük, hogy senki nem védelmez bennünket" - írta a Barnabas Fund keresztény segélyszervezet egyik partnere Aleppóból.

Bíróság elé áll a pápa inasa

Nem egyedül cselekedett Paolo Gabriele (képünkön), a pápa volt inasa, aki több száz bizalmas dokumentumot juttatott el az olasz sajtóhoz. Gabriele tettét azzal indokolta a vizsgálóbíró előtt, hogy „az egyházban mindenhol rosszat, korrupciót látott", ezért határozta el magát a cselekvésre. A nyomozás megállapította, hogy legalább egy bűntársa volt, egy informatikus szakember, Claudio Sciarpelletti, akit szintén bíróság elé állítanak. A Szentszék szóvivője, Federico Lombardi szerint azonban az ügynek más szereplői is lehetnek.

Mártírok Nigériában

Egy bibliaiskola 25 diákja volt az áldozata a legutóbbi nigériai keresztényellenes vérengzésnek. Afrika legnépesebb országában a kormányzat tehetetlen a muzulmán fana­tikus csoportok terrorhullámával szemben. Az észak-afrikai felkelések nyomán a Szaharától délre fekvő államokban is megerősödtek a Nyugat-ellenes, az iszlám törvénykezést sürgető mozgalmak.

HÁTTÉR

Hétköznapi mámor

„A drogfogyasztás fő szezonja a nyári szünet, hosszú távon elmondható, hogy az érintettek egyre fiatalabbak, ma már nem számít ritkaságnak a tizenöt éves, kezelésre szoruló drogfogyasztó" - mondta a Heteknek Funk Sándor addiktológus. A felső korhatárt a harmincas éveikben járók jelentik, bár ők jóval kevesebben vannak, mivel ebben az életkorban a többség átáll a társadalmilag elfogadott szeszfogyasztásra. Időről időre vannak ugyan divatosabb kábítószerek, de a marihuána mindmáig tartja magát: hosszú ideje ez a legnépszerűbb szer, és még mindig sok az amfetaminhasználó is. Elterjedtek - különösen a fiatalabb fogyasztók körében - a tiltólistán nem szereplő, újabb és újabb pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok is, egyelőre nem ismeretes, milyen mértékben.

Forradalmi kormány

Jobbára csak a történelmi emlékezet őrzi azt az időszakot, amikor a Kádár, illetve Münnich Ferenc nevével fémjelzett Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány alakult Magyarországon. Az elnevezéssel különös és igencsak ellentmondásos konstrukciót alkottak: a fennálló hatalmi berendezkedést képviselő kormányzatot annak megdöntésére szolgáló forradalmisággal társították. Ami persze képtelenség, mégis úgy tűnik, mintha ma is hasonló konstrukciót próbálnának létrehozni.

Kartelleztek. Na és?

Normális országokban egy gazdasági profilú szakminisztérium sok mindent tehet a termelés és a termelők érdekében. Egyvalamit biztosan nem: nem szervezhet kartellt. Mert ez törvényellenes, kimeríti a gazdasági bűncselekmény fogalmát. Ám Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Csongrád megyei gazdakörök fórumán vakmerően beismerte, hogy tárcája nemrég bizony megszabta a nagy élelmiszerláncoknak, hogy 99 forintnál olcsóbban nem adhatják a dinnye kilóját. Ez a büszkén, mondhatni mellverően tett vallomás pontosan így hangzott: „Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

Csak a pofonból lesz azonnal hír

„Ha egy cigányasszony bemegy az iskolába és felpofozza a tanárt, az hír. De nem minden cigányasszony tesz ilyet, mondhatni százból egy. És ki kerül be a médiába? Az az egy. A csöndes, normális többség sorsának nincs hírértéke. Mi azokat keressük, akik nem kerülnek be a médiába" - állítják az MTVA roma nemzetiségi műsorai, a Pamende és a Roma magazin szerkesztői.

A turanizmus gyökerei

A 19. század második felében Magyarországra is begyűrűzött a Kelet-kultusz, ugyanekkor robbant ki a magyarság származásáról folytatott vita, az úgynevezett ugor-török háború. Egyre többen eredtek Kőrösi Csoma Sándor nyomába. A sokrétű Kelet felé fordulásnak adott elméleti keretet a turanizmus. A magyar földrajztudósok számára a „Turán" kifejezés alapvetően Nyugat-Ázsiának a Pamír, Irán és a Kaszpi-tó közti alföldjét jelölte, de ezt a megjelölést használták mindazon területekre is, amelyekre a magyar őstörténet különböző értelmezései őshaza­ként egyáltalán hivatkozhattak. A köznyelvben a „turáni nép" kifejezés végső soron minden, a magyarral rokon keleti eredetű népet jelentett. E nézetek gyűjtőhelye volt az 1910-ben alakult Turáni Társaság, mely alcímében a Magyar Ázsia Társaság nevet viselte. Ennek elnöke Széchenyi Béla, Széchenyi István fia lett. Az ügyvezetői feladatokat - egyebek mellett - a fiatal földrajztudós és későbbi miniszterelnök, Gróf Teleki Pál látta el, aki az 1910-es években azt vizionálta, hogy a magyarság ismét visszatér keleti gyökereihez, s e körben a mintegy 600 milliós lélekszámú keleti térség (az úgynevezett turáni területek) húzóereje, irányítója lesz. A korhangulatra jellemző a Vígszínházban sikerrel játszott Mindnyájunknak el kell menni című színdarab is, amelynek zárójelenete 1964-ben (ötven év múlva) játszódik, amikor is már a Magyar Nemzeti Múzeum tárlóiban látható a szerb és az orosz korona, mivel Magyarország a háborúban ezeket, sőt még Japánt is legyőzte. A Turáni Társaságban megtalálható volt a kor politikai elitjének krémje Tisza Istvántól Károlyi Mihályon és Bánffy Miklóson át Chorin Ferencig.

Laboratórium a vörös bolygón

Újabb sikert könyvelhet el a NASA: a múlt héten landolt a Marson az űrügynökség negyedik, Curiosity, azaz Kíváncsiság névre keresztelt űrszondája. A komplett laboratóriummal felszerelt jármű arra keresi a választ az elkövetkező néhány évben, megvoltak-e valamikor a kezdetleges élet feltételei a vörös bolygón. A projekt 2,5 milliárd dollárba került, no meg a kutatók tízéves munkájába.

Csövezz velünk az égre!

Tudta Ön, hogy 12 másodperc alatt megtehető a Budapest-Bakonybél-távolság az Armstrong-féle űrhajóval? Tudta Ön, hogy a NASA honlapján szerepel a 160001-Bakonybel elnevezésű kisbolygó? Tudta Ön, hogy a magyar származású Pavlics Ferenc tervei alapján építették a holdautót? Tudta Ön, hogy Buzz Aldrin úrvacsorát vett a holdraszállás során?

Drogtanya 2012

Tizedik alkalommal rendezték meg az Ozorai Pszichedelikus „Törzsi Gyűlést” a Tolna és Fejér megye határán található Dád pusztán. A 20 ezer látogatót vonzó jubileumi rendezvénynek a misztikusként számon tartott 2012-es év különös jelentőséget adott. A drogkereskedelméről és a goa transzról hírhedt fesztiválra csütörtökön csapott le a rendőrség. A Hetek riportere pénteken jutott be az újságírói szemektől féltve őrzött rendezvényre.

Turáni átok

Az évek óta megrendezésre kerülő Kurultaj több mint puszta folklór: szervezői és rászervezői sem rejtik véka alá, hogy a nagyszabású eseményen felvonultatott „szellemidézés" ideológiai talaján képzelik el a szebb jövőt. A Jobbik mindig is ott sertepertélt a környékén, ám idei nóvum, hogy a kormány is kivetette hálóját a tömegrendezvényre, hátha ki tud halászni valamit az immár szélsőjobboldali kultuszhelynek számító zavarosból.

KÁVÉSZÜNET

Fény az alagútban

Magyarország nyolc sportágban 8 arany-, 4 ezüst-, 5 bronzérmet és további 17 pontszerző helyezést „hozott el" a londoni olimpiáról, így 205 nemzet közül a kilencedikek lettünk a sportvilág legnagyobb találkozóján. Ha az egy főre jutó aranyak listáját tekintjük, a siker még fényesebb: ebben az összevetésben ötödikek lettünk. A lapunknak nyilatkozó szakemberek az elbizakodottságtól óvtak.

Fokozatosan céllá ért az álmom

A példaképeket látva alig 10 évesen fogalmazódott meg benne, hogy olimpiai bajnok lesz. Most, hogy ez valóra vált, a 22 éves Szilágyi Áront az foglalkoztatja, hogy miként tud ugyanaz az ember maradni, mint eddig.

Sikermérleg London után

A 17 éremmel, köztük 8 arannyal sikerült elfelejtenünk a méltatlan pekingi szereplést (3 arany, 10 érem). Dicsőségeink felhőtlen értékelése előtt jobb lesz túllennünk azon a néhány csalódáson, ami elkerülhetetlenül a sportversenyek velejárója.

Gyorsabban, magasabbra, drágábban

A londoni olimpiai játékokra a britek körülbelül annyit költöttek, mint hazánk egész éves költségvetése. Ráadásul minden pénzügyi kockázatot a rendező ország vállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak a know-how-t biztosítja a játékokhoz. A megtérülést tekintve sok a negatív példa.

Emberfej-tobozok kabócával

Egzótáknak is nevezik őket. Ott élnek a Balaton partján. Van, amelyik már 100 éves. Egy különleges, de kevésbé ismert arborétum ad helyet a Magyarországon nem honos nyitvatermőknek a Badacsony közelében: Folly.

A magyar delfin

Amikor Hajós Alfréd 1896-ban vizsgára jelentkezett a Műegyetemen, egyik tanára, Ilosvay professzor majdnem eltanácsolta: „Csak léha emberek sportolnak, amikor tanulniok kellene. Az ivás, a kártya, a tánc meg a sport sohasem vezet jóra!"

Sophie-ból Jake

A közelmúltban egy négyéves gyermek nemét variálták meg saját szülei a tengerentúlon. Az eredetileg lánynak született Sophie mostantól Jake néven, fiú ruhában és rövid hajjal éli óvodás életét. Habár az elmúlt években több hasonló eset is sokkolta a közvéleményt, ennyire fiatal kisgyermek átalakítására még nem volt példa.

Hűs nyalánkság

Nagy Sándor a csaták előtt élénkítő szerként használta, Hippokratész orvosságként ajánlotta, míg Néró császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni e különleges desszert készítéséhez. A minden korban népszerű, hűs nyalánkságot napjainkra megszámlálhatatlan ízben készítik: lehet gazdagon krémes, tejszínes, joghurtos vagy lightosan gyümölcsös. Sőt, versenyeket is szerveznek köré, így már nyalhatjuk az év fagyiját is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!