hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyíltan a nácik mellé állt a Jobbik
Beperelték a Wiesenthal Központ igazgatóját

2012. 09. 14.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom feljelentést tett Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója ellen. Zuroff úr Csatáry László ügyét vitte korábban az ügyészségre, mivel háborús bűncselekményekkel vádolta. De a neonáci párt jóvoltából most fordult a kocka.

Július 18-án helyezte házi őrizet alá a Budai Központi Kerületi Bíróság Csatáry Lászlót, a 2011 szeptemberében elindult nyomozás eredményei alapján. A háborús rémtettei miatt (melyekre bizonyíték is van) 1948-ban a csehszlovák bíróság által halálra ítélt férfi ma 97 éves. A híres nácivadász Zuroff a kassai gettóparancsnokként elkövetett gaztettek mellett azért is feljelentette, mert részt vett 1941-ben a Kassa környéki nem magyar zsidóság Kamenyec-Podolszkijba szállításában, ahol szörnyű vég várt az áldozatokra.

Gellért Ádám nemzetközi jogász, a Holokauszt Emlékközpont „Kőrösmező 1941" kutatócsoportjának vezetője korábban azzal állt elő, és lapunknak is azt nyilatkozta, hogy Csatáry felelőssége több lehet, mint amivel az ügyészség meggyanúsította. Azonban a Budapesti Nyomozó Főügyészség augusztus 6-án kijelentette: alaptalan a kamenyec-podolszkiji deportálásokról szóló állítás. Az MTI információi szerint „az 1941-es kassai deportálásokkal, vagyis a munkaszolgálatból visszahívott, majd haláltáborokba küldött emberekkel kapcsolatban a kirendelt történész-szaktanácsadó tisztázta Csatáryt".

A kirendelt szaktanácsadó szerint a nyomozásban felhasznált dokumentumok adnak alibit Csatárynak, mert eszerint a későbbi gettóparancsnok a deportálások idején nem tartózkodott Kassán, és ekkor még rangja sem engedte volna, hogy ilyen nagyszabású akciót levezényelhessen. A szakértő szerint az akkor hatályos jogszabályok alapján hontalan zsidókat nem is küldhettek munkaszolgálatra, így Csatáry nem is hívhatta vissza őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!