hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Seres László: 9/11 és a „végtelen háború” mítosza
Véleménycikk
Seres László: 9/11 és a „végtelen háború” mítosza

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 09.
Ezt a háborút nem a Nyugat kezdte, hanem a szélsőséges iszlám a nyugati civilizáció ellen, és nem 2001. szeptember 11-én, hanem századokkal korábban. Lehet, hogy „megnyerni” ezt a háborút nem lehet, de féken tartani igen. Amit biztos nem szabad: behódolni és gyáván megfutamodni.

„Szeptember 11-e idén a szokásosnál is fájdalmasabb lesz. Egy dolog az emlékezés. Teljesen más dolog viszont azt látni, hogy a támadások kitervelésének helyszínén ismét a szeptember 11-e előtti állapotok uralkodnak, ahol a tálibok vannak hatalmon, és az al-Kaida országszerte menedéket élvezhet” – állapította meg Newt Gingrich azután, hogy a 20. évfordulóra időzített amerikai kapituláció után a tálibok elkezdtek hosszú távra berendezkedni.

A republikánus veterán szavai nagyon sok amerikai lelkiállapotát fejezi ki, de még az Amerika-szkeptikus Európában is nagy a döbbenet. Már a kivonulás kapkodó, B-terv nélküli módja is minősíthetetlen volt, de (ahogy az angol mondja: sértéssel bővítve a sérelmet) az eredetileg szeptember 11-ére kitűzött, végül előrehozott határidő maga volt a cinizmus, a közel háromezer áldozattal szembeni jelentős tiszteletlenség, hiszen az üzenete az, hogy nem tudtunk érdemi választ adni a halálotokra, vissza kell lépnünk a kezdő mezőre.

Húsz éve Afganisztán adott teret az al-Kaidának Amerika megtámadására, most pedig a tálib vezetés, az al-Kaida, a legalább 180 ember halálát okozó kabuli robbantással bejelentkező ISIS, de a világ összes latorállama és terrorszervezete úgy érezheti: csak ki kell várniuk, és büntetlenül eljön az idejük. Amerika rezignáltan visszavonul a történelemből: aggasztó módon egy egyre szélesebb konzervatív-demokrata koalíció ért egyet abban, hogy semmi keresnivalójuk nincs a világban, az Egyesült Államok csak egy ország a sok közül, egy a három nagyhatalom közül, nincs üzenete vagy pláne missziója a világban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!