hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A terrorista nagyi és más politikai foglyok: kik ellen harcolnak Bidenék odahaza?

A WTC elleni 2001-es támadás után a Bush-kormány megvetette az alapjait a saját állampolgárai utáni tömeges kémkedésnek. Obama a terror elleni harc ürügyén elkezdte ezeket az eszközöket a jobboldali szavazó­k ellen fordítani. most Joe Biden viszi tovább elődje politikáját.

Döntött a pénz és a tömegnyomás: az OnlyFans zöld lámpát adott a pornográf tartalmaknak

Újabb közösségi médiabotrány irányította rá a figyelmet arra, hogy a pénz nagy úr – a forrásszerzés érdekében akár egyik pillanatról a másikra is megváltozhat egy oldal morális értékrendje. A Covid-járvány, és a könnyű kereset reménysége pedig sokakat arra vitt, hogy a testüket online bocsássák áruba olyan platformokon, ahol ezzel akár százezreket is kaszálhatnak havonta.

Hiába az abortusz-rezsim: sikerült kijátszani a jogi útvesztőt, így győztek az életpártiak Texasban

Bár közel sem dőlt még el az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade- ügy sorsa, az első jobbegyenest most megkapta, méghozzá Texastól. Hosszú évek alatt dolgozták ki a balos abortusz-rezsim jogi útvesztőit kijátszó mechanizmust, ami megszülte az életvédelem első bársonyos forradalmát.

Kedves Olvasó!

2001. szeptember 11-ére jószerivel mindenki emlékszik.

Belföld

"Várjuk meg a francia és német választást" - Orbán Balázs szerint átalakulhat az európai jobboldal

A Hetek új podcast stúdiójának vendége volt Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki közel egyórás interjút adott lapunknak. A miniszterelnök politikai igazgatóját többek között Karácsony Gergely népszavazási kérdéseivel is szembesítettük. A teljes beszélgetés YouTube-oldalunkon tekinthetõ meg, az alábbiakban néhány részletet olvashatnak az interjúból.

„Valójában nem a környezetet védjük, hanem az embert” - interjú Dr. Bándi Gyulával

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó alapvető jogok biztoshelyettesének irodájában elvből nincs palackozott víz. A hazai zöldombudsmant a magyar környezetvédelem helyzetéről, a Pest megyei vízhiányról és a konzervatív környezetvédelemről kérdeztük.

Hit és értékek

Seres László: 9/11 és a „végtelen háború” mítosza

Ezt a háborút nem a Nyugat kezdte, hanem a szélsőséges iszlám a nyugati civilizáció ellen, és nem 2001. szeptember 11-én, hanem századokkal korábban. Lehet, hogy „megnyerni” ezt a háborút nem lehet, de féken tartani igen. Amit biztos nem szabad: behódolni és gyáván megfutamodni.

9/11: A rémület napja 22 éve kísért

„Egy egész generáció nőtt fel azóta, akik számára szeptember 11-e csak egy történelmi dátum, amelyről nem igazán tudják, hogy mi is történt” – mondta a korábbi, 20 éves évforduló kapcsán az a francia operatőr, az egyetlen, aki kamerájával rögzítette, amint 2001. szeptember 11-én reggel 8 óra 46 perckor az első repülőgép becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) északi tornyába. (2021.09.10.)

HÁTTÉR

Nemi diszkrimináció Ázsiában: már az anyaméhben megölik a lányokat

Az 1980-as évek óta világszerte megugrott a szelektív abortuszok áldozatainak száma. Ezekben az esetekben az abortusz egyedüli indoka az, hogy a magzat nőnemű. A leginkább Ázsiára jellemző nemi alapú szelekció a nők rendkívül alávetett helyzetére és a méhen belüli diagnosztika elterjedésére vezethető vissza. A jelenség társadalmi hatásai felmérhetetlenek.

Meghekkelt szabályok: meddig mehetnek el a multik a dolgozóikkal szemben?

Amióta a multicégek külföldi országok­ban termelnek, folyamatosan zajlik a vita arról, hogy kizsákmányolják-e a munkavállalókat, hogy nagyobb nyereséghez jussanak. A legújabb fejezet ebben a történetben az Amazon körül kezd kibontakozni, amely állítólag retorziókkal fenyegette a munka­vállallóit, ha nem szavazzák le egy szakszervezet megalapítását.

Megcsinálta a kábítószerek Amazonját: tinédzser drogbáró hódít a Netflixen

Az online drogbiznisz 2013-ban vette kezdetét a fiatal fiú szobájában, miközben a szülők mit sem sejtettek fiuk tevékenységéről. „Eleinte ideges voltam a dologgal kapcsolatban” – magyarázza Schmidt a dokumentumfilmben. Tartott tőle ugyanis, hogy az online kábítószer-kereskedés miatt majd egyszercsak „bumm, beállít a rendőrség” – ami nem sokkal később meg is történt.

Mad Max helyett: a hidrogénhajtású autóké lehet a jövő

Egyre jobb eredményeket érnek el a hidrogénhajtású járművek a különböző méréseken, könnyen lehet, hogy a még fennálló problémák kiküszöbölésével, végül ez az alternatív technológia jelenti majd a közlekedés jövőjét, nem pedig az elektromos meghajtás.

KÁVÉSZÜNET

Hogy lehet hulladék-papírból trendi divatcikket alkotni? - Viola Melinda fogyatékkal élőket is bevon a munkába

Viola Melinda az értéknövelő újrahasznosítás, az upcycling művészetére alapozta vállalkozását. Hulladék-papírból alkot egyedi táskákat, kiegészítőket. Autizmussal és fogyatékkal élő embereket is bevon a munkába, munkalehetőséget nyújtva a megváltozott munkaképességű embereknek. A Violinda Design megálmodója számos díjat elnyert a 100 százalékban kézzel készített termékeivel.

Csillogó birodalmak: a világ legnépszerűbb ékszermárkáinak története

Luxus, csillogás, drágakövek és gazdagság – az ékszerek ősidők óta a jólét, a hatalom és a fényűzés jelképei. Hogyan tudtak alulról jött ékszerészek és kereskedők egy életen át tartó kemény munka árán csillogó birodalmakat felépíteni? Válogatás a világ leghíresebb és legdrágább ékszermárkáinak történeteiből.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!