hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemi diszkrimináció Ázsiában: már az anyaméhben megölik a lányokat
Nemi diszkrimináció Ázsiában: már az anyaméhben megölik a lányokat

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 09.
Az 1980-as évek óta világszerte megugrott a szelektív abortuszok áldozatainak száma. Ezekben az esetekben az abortusz egyedüli indoka az, hogy a magzat nőnemű. A leginkább Ázsiára jellemző nemi alapú szelekció a nők rendkívül alávetett helyzetére és a méhen belüli diagnosztika elterjedésére vezethető vissza. A jelenség társadalmi hatásai felmérhetetlenek.

Bizonyos keleti, illetve ázsiai országokban – mindenek előtt Kínában, In­diában – az 1980-as évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a gyermekek és fiatalok körében egyre növekszik a fiúk részaránya és csökken a lányoké. A fiúgyermekek preferálása korábban is létező jelenség volt, ami a nők rendkívül hátrányos, tradicionális helyzetével függ össze.

Indiában például a kislányokat szüleik gyakran elhanyagolják, akár sorsukra is hagyják, mert egyáltalán nem kifizetődő lányokat nevelni és kiházasítani. Általában sem könnyű ott nőnek lenni, hiszen ez teljes kiszolgáltatottságot, iskolázatlanságot, házasságnak nevezett rabszolgaságot jelent, az esetleges özvegységgel járó kitaszítottságról és nincstelenségről nem is beszélve. Ott, ahol nincs becsülete azoknak az asszonyoknak, akik nem szülnek fiúgyermeket, nem véletlenül készülhet olyan dokumentumfilm, amelyben egy anya megmutatja földjüknek azt a szegletét, ahol hat lánycsecsemője van már eltemetve.

Méhen belüli szelekció

A sokat vitatott csecsemőgyilkos­ságokat, és a lánygyermekeket érő egyéb diszkriminatív bánásmódokat idővel elkezdte felülmúlni a nőnemű magzatok sokaságának abortálása, ami az elmúlt 30 évben jött „divatba”, azóta, amióta világszerte elterjedtek a modern, méhen belüli diagnosztikai eljárások. Ezek révén korán kimutathatók az esetleges genetikai fejlődési rendellenességek, s velük együtt a gyermekek neme is. S mivel a túlnépesedett ázsiai országokban jó ideje a népességszabályozás egyik eszközének számít az abortusz, a diagnosztika fejlődésével tömegméreteket öltött a nem kívánt lánygyermekek szülés előtti likvidálása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!