hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Sok türelem kell ehhez a munkához, de előremozdulnak életek” - Kakukné Emma 1967 óta védőnő Tiszanánán
„Sok türelem kell ehhez a munkához, de előremozdulnak életek” - Kakukné Emma 1967 óta védőnő Tiszanánán

Évek óta nincs 14 év alatti várandós Tiszanánán, a lányok ma legko­rábban 16 éves korban vállalnak gyermeket.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 03. 02.
„Nekem soha nem volt olyan problémám, hogy rendőrrel kelljen bemennem a roma családokhoz. Inkább azt látom: várják, hogy menjek hozzájuk, lehetőleg minél gyakrabban” – mondja Kakuk Béláné Zagyva Emma Erzsébet, aki 1967 óta dolgozik védőnőként a heves megyei Tiszanánán.

„Egy Heves megyei faluban, Bükkszéken születtem, paraszti gazdálkodó családba. Bükkszék egy festői kis település a Bükk és a Mátra között, ott, ahol a híres Salvus forrás ered. Emlékszem, az ’50-es években, amikor még kisiskolás voltam, egy kedves védőnő járt nálunk a családokhoz, akit mindenki nagyon várt és szeretett. Akkoriban dúlt a járványos gyermekbénulás, s ez a védőnő felkutatta az amerikai rokonságát, és sikerült tőlük beszereznie Sabin cseppeket – ezért nem kaptam el a gyermekparalízist. Ez nekem annyira megható volt, hogyan lehet valaki ennyire jó ember. Akkor döntöttem el, hogy én is védőnő leszek” – meséli Kakuk Béláné Zagyva Emma Erzsébet.

Tiszanánán, ahol évtizedek óta dolgozik, Emma szinte családtagnak számít sok családnál, hiszen van, ahol már a negyedik generáció babáit gondozza. Hivatásszeretetét más gyermekkori élményei is megalapozták, tekintve, hogy pár évvel a születése után veszítette el nővérét, és hatéves volt, amikor az édesanyja is elhunyt rákban.

„Nemcsak a háború, hanem az azt követő évtized is rendkívül nehéz időszak volt. Nagyon hálás vagyok az apai nagyszüleimnek és a rokonságuknak, hogy felneveltek engem, és nem kerültem idegen helyre. Akkoriban semmi segítség nem volt, nem léteztek árvasági vagy özvegységi ellátások, teljesen magukra voltak hagyva az érintettek” – emlékszik vissza Emma.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!