hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hiába az abortusz-rezsim: sikerült kijátszani a jogi útvesztőt, így győztek az életpártiak Texasban
Hiába az abortusz-rezsim: sikerült kijátszani a jogi útvesztőt, így győztek az életpártiak Texasban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 09.
Bár közel sem dőlt még el az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade- ügy sorsa, az első jobbegyenest most megkapta, méghozzá Texastól. Hosszú évek alatt dolgozták ki a balos abortusz-rezsim jogi útvesztőit kijátszó mechanizmust, ami megszülte az életvédelem első bársonyos forradalmát.

Szeptember 1-jén lépett hatályba Texasban az S. B. (Senate Bill) 8. sorszámú törvény, köznapi nevén a „szívdobbanás törvény”. Az ünneplés, vagy éppen felháborodás oka, hogy ez az első komoly életpárti siker, amióta az 1973-as Roe kontra Wade ügyben a Legfelsőbb Bíróság kimondta az abortusztilalom alkotmányellenességét.

A baloldal olyan jogi labirintust dolgozott ki 1973 óta, ami számos kibicsaklott próbálkozáshoz vezetett az életpártiak részéről. Az 1992-es Planned Parenthood kontra Casey ügyben próbálták meg a Roe-ügy abszolút jellegét visszafordítani, ám a Legfelsőbb Bíróság a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát fenntartotta. A per a konzervatívok számára a visszájára sült el, hiszen e döntés vezette be az „indokolatlan teher” szubjektív mércéjét, mint abortuszra alapot adó indoklást, és eltörölte a házastárs értesítésének kötelezettségét.

Így az elmúlt évtizedekben a női egyenjogúság klasszikus elvéhez a közgondolkodásban sikeresen hozzátapasztották az abortuszhoz való jogot. Elizabeth Graham, a Texas Right to Life nevű életpárti szervezet társalapítója szerint Amerikában a jogi realitás valahogy így néz ki: „A szabályok rosszak, a precedensek el vannak torzítva, és mondvacsinált jogokat találnak ki.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!