hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghekkelt szabályok: meddig mehetnek el a multik a dolgozóikkal szemben?
Az Amazon dolgozóinál is kezd betelni a pohár
Meghekkelt szabályok: meddig mehetnek el a multik a dolgozóikkal szemben?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 09.
Amióta a multicégek külföldi országok­ban termelnek, folyamatosan zajlik a vita arról, hogy kizsákmányolják-e a munkavállalókat, hogy nagyobb nyereséghez jussanak. A legújabb fejezet ebben a történetben az Amazon körül kezd kibontakozni, amely állítólag retorziókkal fenyegette a munka­vállallóit, ha nem szavazzák le egy szakszervezet megalapítását.

A legújabb történet azzal függ össze, hogy idén áprilisban az Amazon egyik alabamai raktárának dolgozói leszavazták azt a lehetőséget, hogy csatlakozhassanak egy szakszervezethez, ami egyébként a cég életének első dolgozói érdekképviseleti szerve lett volna. A szakszervezeteket összefogó ernyőszervezet, a US National Labor Relations Board (UNLRB – Amerikai Nemzeti Munkakapcsolati Panel) viszont nem hajlandó elfogadni a fejleményeket, ezzel ugyanis elismerné, hogy munkatársai kudarcot vallottak abban, hogy dolgozói érdekképviseletet hozzanak létre Amerika második legnagyobb foglalkoztatójánál.

Az UNLRB vezetői a következő hetekben fogják eldönteni, hogy elrendelik-e a szavazás megismétlését, az Amazon viszont hivatalos közleményben jelentette be, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, mivel „a dolgo­zóink kaptak lehetőséget, hogy hallassák a hangjukat egy igen zajos időszakban, amikor mindenféle hangok érvényesültek egy nemzeti vitában, viszont a végén túlnyomó többségben arra szavaztak, hogy közvetlen kapcsolatban álljanak a menedzse­reikkel és a vállalattal.”

Az UNLRB szerint viszont azért sem maradhat ennyiben a dolog, mert rengeteg panasz érkezik az Amazonnal kapcsolatosan munkaügyi kérdésekben, és a szavazással kapcsolatosan is felmerült a gyanú, hogy a háttérben a cég úgy manipulálta a dolgozóit, hogy azoknak nem volt más választásuk, mint leszavazni a szakszervezet megalapítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!