hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
A nap, amikor kizökkent a világ
Kedves Olvasó!

2021. 09. 09.
2001. szeptember 11-ére jószerivel mindenki emlékszik.

Nemcsak az eseményekre, hanem arra is, hol volt, mit csinált éppen akkor, amikor meglátta az apokaliptikus, elképzelhetetlennek tűnő képeket a tűzgömbbé vált ikertornyokról, a szűk manhattani utcákon végigsöprő, a pompeji hamufelhőhöz hasonló füst- és porviharról, a lángoló Pentagonról, az égő pokol elől magukat mélybe vető emberek tucatjairól.

Nem tudtuk, hogy mi történik, de azt éreztük, hogy valami végleg megváltozik.

Húsz év távlatából tudjuk, hogy így is lett. 2001 óta sok mindennel gyarapodott a világ, lett iPhone, YouTube, Facebook, Bitcoin, Tesla és Netflix. A két ikertorony helyén, a Ground Zero véráztatta földjén kinőtt a One World Center.

Fotó: AP / Richard Drew
Fotó: AP / Richard Drew

Ezer méteres felhőkarcolók emelkedtek a sivatagban, mesterséges intelligencia tervezi a jövő Mars-városait. De velünk maradtak a Bibliáért vagy fedetlen hajért habozás nélkül gyilkoló tálibok; Oszama bin Laden és az al-Kaida helyett jött al-Bagdadi és az ISIS, a Boko Haram és az iráni atomajatollahok, és a vég nélküli tragédiák: Párizs, Berlin, Nizza, Mumbai, Beszlán, Jeruzsálem, Kairó – száz­ezrek haltak meg és váltak nyomorékká az Allah nevében gyilkoló terroristák bombáitól, késeitől, teherautóitól. A világ, úgy tűnik, végleg kizökkent, és egyetlen birodalomépítő politikus, multimilliárdos, önkéntes világjobbító sem tudja már helyre rakni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!