"Gépet vezetünk a Capitoliumba" - fenyegető rádióüzenettel kapcsolatban indított nyomozást az FBI
Amerikai nemzetbiztonsági szakértők szerint "nem tűnik hitelesnek", de 9/11 óta minden hasonlót komolyan vesznek
"Gépet vezetünk a Capitoliumba" - fenyegető rádióüzenettel kapcsolatban indított nyomozást az FBI

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 06.
Fenyegető rádióüzenetet kapott a New York-i légi irányítás, mely szerint szeptember 11-ei mintára szerdán repülőgépet fognak vezetni a Capitoliumba Washington D.C.-ben az Amerika által tavaly likvidált Kászim Szulejmáni iráni terrorvezér halálának megbosszulására.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatták a nemzetbiztonsági vezetőket és az FBI-t is. A Fox News amerikai hírportálnak névtelenül nyilatkozó szakértők szerint a fenyegetés "nem tűnik hitelesnek".

"Repülőgépet fogunk vezetni a Capitoliumba szerdán"

- hallható a CBS News által megszerzett felvételen, majd hozzáteszik: "Megbosszuljuk Szulejmáni halálát".

Kászim Szulejmánival, az Iráni Forradalmi Gárda rettegett tábornokával tavaly januárban Donald Trump hivatalban levő elnök által elrendelt légicsapás végzett.

Egy neve elhallgatását kérő nemzetbiztonsági szakértő úgy nyilatkozott a Fox Newsnak, hogy a releváns ügynökségek kedden tájékoztatást kaptak az incidensről, és

"míg lehetséges, hogy hoaxról van szó, komolyan veszik a dolgot". 

Más források megerősítették, hogy a fenyegetés "nem tűnik hitelesnek, de tovább elemzik azt", illetve "nem aggódnak miatta túlságosan".

Az FBI az ügyben kijelentette, hogy minden közveszélyes fenyegetést komolyan vesznek, és a capitoliumi rendőrség együttműködik a szövetségi bűnüldöző szervekkel az ügyben. A Szövetségi Légügyi Hivatal is együttműködik a hatóságokkal és a nemzetbiztonságiakkal olyan "biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban, amik a repülés biztonságát fenyegetik". 

A fenyegetés pont arra a napra lett időzítve, amikor az amerikai kongresszus összeül az elektori szavazatok hivatalossá tétele érdekében, és véglegesítheti Joe Biden győzelmét az elnökválasztáson. Ez azonban, ahogy arról korábban cikkeztünk, megnehezítheti Mike Pence és republikánus képviselők, szenátorok egy csoportja.

Az amerikai kongresszus a Capitolium épületében ülésezik.

(Fox News/CBS/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!