CIA: Amerika dél-afrikai nagykövetén állhat bosszút Irán Szulejmáni meggyilkolásáért
Teherán Trump jóbarátja, Lana Marks likvidálását fontolgatja
CIA: Amerika dél-afrikai nagykövetén állhat bosszút Irán Szulejmáni meggyilkolásáért

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 14.
Irán, titkosszolgálati jelentések szerint egy Lana Marks, Amerika dél-afrikai nagykövete elleni merénylet végrehajtását mérlegeli, kiemelkedő fontosságú szerepet betöltő tábornokának és kémfőnökének, Kászim Szulejmáninak likvidálására válaszul. Szakértők szerint egy amerikai nagykövet meggyilkolása alááshatja Trump elnök választási kampányát, illetve új konfliktuskörbe "szippanthatja be" őt, mivel gyakran hangoztatja, hogy "jégre tette Iránt".

“Amerikai tisztviselők más tavasz óta tisztában vannak a Lana Marksra leselkedő általános fenyegetéssel, de annak jellege csak az elmúlt néhány hétben konkretizálódott. Egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint Irán pretoriai nagykövetsége is érintett az ügyben”

- adott hírt a Politico híroldal. 

A 66 éves Marks közel egy éve nagykövet Dél-Afrikában, és már több mint 20 éve ismeri Donald Trump elnököt. Mindemellett sikeres üzletasszony és luxus kézitáska-tervező. A Politico értesülései szerint szoros kapcsolatok fűzik a nemzetközi közösség híres képviselőihez. 

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő elmondta az oldalnak, hogy véleményük szerint az egyik oka annak, hogy éppen Marksot szemelték ki az irániak célpontjukul a Trumphoz fűződő hosszútávú barátsága. Irán arról híres, hogy gyilkos akciókat tervel ki és hajt végre a világ minden táján, beleértve az Egyesült Államokat is. Korábban éppen a fővárosban terveztek terrortámadást egy idegen tisztviselő ellen, ami száz ártatlan áldozattal járt volna. 

Trump elnök rendelte el a Kászim Szulejmáni elleni dróntámadást év elején, miután hírszerzése szerint komoly akciókat tervezett a régióban. Szakértők szerint a hírhedt vezető elvesztése nagyban visszavetette Irán terrortevékenységének hatékonyságát, mivel Szulejmáni kulcsfigurának számított a műveletekben. 

Szakértők szerint egy amerikai nagykövet likvidálása alááshatja Trump választási kampányát, illetve beszippanthatja őt  egy új konfliktuskörbe, mivel gyakran hangoztatja, hogy "jégre tette Iránt".

(Jpost/Politico/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!