Szeptember végéig 2200 egységet von ki Irakból Amerika
Ez helyi erejének mintegy harmadát jelenti
Szeptember végéig 2200 egységet von ki Irakból Amerika

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 09.
Az Egyesült Államok heteken belül 2200 egységet, azaz Irakban állomásozó csapatainak mintegy harmadát hívja vissza, jelentette be Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti főparancsnoka.

Ezzel a helyszínen állomásozó 5200 egység 3 ezerre redukálódik szeptemberben. 

Az Irakban maradó csapatok továbbra is tanácsadói és kisegítői szerepet töltenek majd be az iraki biztonsági erők mellett, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet utolsó sejtjeit is „kigyomlálják” a területről. 

Múlt hónapban Donald Trump amerikai elnök ismételten megerősítette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, ki akarja vonni az amerikai egységeket a közel-keleti országból. Trump még 2016-ban tett ígéretet arra, hogy véget vet Amerikai „végtelen háborúskodásának”, így nem  hatnak meglepően sorozatos csapatkivonási rendeletei.

Az amerikai egységek jelenléte súlyos kérdéssé nőtte ki magát Irakban, amióta Amerika dróntámadással végzett Kaszim Szulejmáni vezető iráni tábornokkal Bagdadban, még január folyamán. 

A Hetek korábbi cikkében bővebben is olvashat a likvidált iráni vezető hátteréről, aki "Irán második embere lett, regionális nagyhatalommá tette hazáját." Miközben Amerika katonáit gyilkolta, Obamát sikeresen becsalogatták a nukleáris egyezménybe. Az általa befolyásolt terrorsejtek szerte a Közel-Keleten a világ egyik legveszedelmesebb emberévé tették Kászim Szulejmánit.

Napokkal később az iráni parlament törvényjavaslatot fogadott el annak érdekében, hogy elejét vegyék az idegen erők iraki földön való műveleteinek, azonban a rendelkezés egyelőre nem lépett életbe. 

Az Egyesült Államok a közelmúltban azzal is megvádolta az iráni hátszéllel működő iraki milíciákat, hogy amerikai katonai bázisok elleni rakétatámadásokat hajtott végre sorozatosan. 

Ahogy arról a Hetek korábban beszámolt, legutóbb idén júniusban jelentette be Amerika, hogy Németországban állomásozó egységeinek egy részét hazahívja. 

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!