hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hidegháború folytatódik
A kínai kommunizmus is dominanciára tör
A hidegháború folytatódik

Fotó: AP / Andrew Harnik

2020. 06. 11.
Az elmúlt egy évben – és különösen a koronavírus-járvány kapcsán – olyannyira fagyossá váltak az amerikai–kínai kapcsolatok, hogy indokoltnak látszik ismét elővenni a hidegháború kifejezést. A mostani helyzet legélesebben abban különbözik az előzőtől, hogy a két rivális hatalom gazdasága teljesen összenőtt.

A hidegháború ténye már nem különösebben vitatott, nézeteltérés leginkább akörül alakulhat ki, hogy mikor kezdődött. Egyesek szerint 2019-ben, mások pedig Donald Trump 2016-os megválasztására, vagy az amerikai elnök 2018 januárjában megindított (kínai cikkekre kivetett vámokat jelentő) kereskedelmi háborújára tippelnek.

James Burnham politikafilozófus 1967-ben a The War We Are In(A háború, amiben vagyunk) című könyvében foglalkozott a hidegháború kérdésével. Észrevételei a mostani eseményekkel kapcsolatban is érvényesek lehetnek. Írásának alapgondolata, hogy az Egyesült Államok nem vette észre, hogy háborúban áll a kommunista birodalommal. Kiábrándult egykori trockijistaként Bur nham tisztában volt vele, hogy a kommunisták sokkal tágabb háborúfogalmába beleférnek a politikai, pszichológiai, kulturális, gazdasági és felforgató aspektusok is.

A „Benned vagyok és te bennem” kínai álromantika a két ország teljes gazdasági összefonódását eredményezte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!