Hetek Univerzum
Kolonc Kínának?
Hongkong magányos harca a szabadságért

Fotó: AP/Lee Jin-man

Kolonc Kínának?
Hongkong magányos harca a szabadságért
2020. 05. 28.
Alig fél évvel ezelőtt még a címlapokon szerepelt Hongkong, egyre elfajuló polgárháborús viszonyaival. Viszont már rég nem tüntetésekről, hanem életekbe kerülő utcai harcokról lehet hallani, mivel Kína minden korábbinál erősebb nyomást gyakorol a városra. Hogyan változott a helyzet a járvány idején? (2020.05.29.)

Öt rendező fogott össze még 2015-ben, hogy filmet készítsenek Hongkong disztópikus jövőjéről. Rendkívül alacsony költségvetésből, egy önkéntes csapattal dolgoztak. A film egy évtizednyi rémálomról szólt, mely odáig vezetett, hogy a kínai rendőrség brutálisan üldözi a civileket, a gyerekeket kommunista ideológia szerint ne­ve­­lik és mandarinul tanítják őket (ami Kína hivatalos államnyelve, míg Hongkongban főleg kantoni nyelven beszélnek), és teljes elnyomás alatt kell élniük. A film címe Tíz év.

Alig öt évvel később, amit a filmben a legrosszabb vízióként vázoltak fel, valósággá vált, vagy épp valósággá válik. Éppen ezért már novemberben hazaküldték a diákokat, mielőtt még túl késő lett volna. A kínai vezetés nagyratörő terveinek – az egységes ország, melyben mindent kontroll alatt tartanak – egyik legfontosabb állomása ez a metropolisz.

Míg nyugaton a járvánnyal küzdenek, a vírus leple alatt Kína, úgy tűnik, végleg el akarja varrni a zavaró szálakat. Peking haditengerészeti egységeket küldött a Dél-kínai-tenger vitatott részeire, ahol provokatív magatartásuk miatt konfliktusok is kialakultak, melyek végül szomszédos államok kereskedelmi hajóinak elsüllyesztéséhez vezettek. Kína felgyorsította az ország muzulmánok lakta területeinek etnikai „megtisztítását” is; elzavarta az ujgur lakosság egy részét, akiket előtte kényszermunkatáborokba internáltak. Ezek után került napirendre Hongkong végleges elfoglalásának terve.

A már hosszú ideje tartó zavargások után, melyben tömegek léptek fel Peking arra irányuló erőfeszítései ellen, hogy megfossza a hongkongiakat a britektől kapott szabadságjogaiktól, a kínai vezetés újabb fokozatba kapcsolt. A város jogalkotóit megkerülve új törvényt igyekeznek bevezetni, melyben kriminalizálják a Peking által „lázadónak” címkézett politikai tevékenységeket. A szöveg szerint a törvény a terrorizmus, külföldi befolyás és függetlenedés ellen íródott. A gyakorlatban lehetővé tenné, hogy a kínai titkosszolgálat a „városállamban” tevékenykedjen, és szabadon letartóztathasson, fogva tarthasson és üldözhessen bárkit, akit a kínai vezetés ellenségének tart. E törvénytervezet tartalma meghaladja még azt az eredeti törekvést is, mely eredetileg az embereket az utcára vitte. Ezzel teljesen megszűnne a város eddigi autonómiája, ami feltétele volt azon 1997-es megegyezésnek, melyben a britek átadták Hongkongot Kínának.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!