hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rendellenes-e a rendőrség?
Több város vezetése fordult saját rendőrsége ellen
Rendellenes-e a rendőrség?

Több város vezetése fordult saját rendőrsége ellen(Fotó: AP / Wilfredo Lee)

2020. 06. 11.
Ahogy az antirasszizmus majdhogynem vallási szintre juttatott mozgalma tovább tombol a világon, és már tizenöten meghaltak a tüntetők közül, az ember alig hisz a szemének, amikor egyre többen a rendfenntartó szervek felszámolását is követelik. De vajon jó megoldás-e a legnagyobb káosz kellős közepén a rendőrség leépítése?

George Floyd meggyilkolásának helyszínén, Minneapolisban az önkormányzást gyakorló városi tanács megvétózhatatlan többséggel döntött a város rendőrségének felszámolása mellett. A döntést meghozók szerint a 2015-ös incidens óta (amely során a fekete Jamar Clarkot lőtték le a rendőrök) világossá vált, hogy megreformálásra már nincs esély. Pedig azóta több feketét vettek föl a hatósághoz, antirasszista tréningeket tartottak a fehér rendőröknek, és több testkamerát is bevezettek a gyakorlatba, ám szerintük a mostani tragédia a végső bizonyíték arra, hogy nem elég a reform. Különösen abban látják a helyzet reménytelenségét, hogy nem egy ember követte el a brutalitást, hanem több rendőrtársa is végignézte a kegyetlenséget, és senki nem avatkozott közbe.

AZ ÁTGONDOLATLANSÁG POLITIKÁJA

 A város vezetői azt ígérik, hogy a rasszizmussal régóta vádolt szervezet helyett új rendfenntartó szisztémát fognak kidolgozni. Ennek első lépéseként a tanács elnöke 200 millió dolláros megvonást hirdetett ki a rendőrség tekintetében – az összeget a város más, szükségben lévő területeire vagy intézményeire kívánják fordítani. Leginkább a mentális egészség, a lakhatás és az oktatás került fókuszba. Aktivisták szerint ez által lehet elejét venni mind a bűnözésnek, mind a rasszizmus alapú hatósági erőszaknak.

Forrás: Youtube / Hoover Institution
Shelby Steele polgárjogi aktivista szerint a szisztematikus rasszizmus vádja hazugság és a feketéket is
nagy felelősség terheli.
(Forrás: Youtube / Hoover Institution)

 Maga a polgármester, Jacob Frey viszont nem támogatja a rendőri szervek felszámolását (bár a tanácstagok könnyűszerrel leszavazták), ezért tüntetőgárdák trágár és gyűlöletteljes reakciója kíséri azóta is minden nyilvános megjelenését. Sok (nem csupán afroamerikai) aktivista csoport ugyanis örömmel fogadta a városi tanács határozatát, mivel nyilatkozataik szerint „békésebb lesz a város fegyveres, el nem számoltatható és feketékre vadászó járőrök nélkül”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!