hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gonosz stratégája
A „háttérparancsnok” a Közel-Kelet egyik legfontosabb szereplője volt
A gonosz stratégája

Fotó:AP

2020. 04. 10.
A titokzatos katona, aki Irán második embere lett, regionális nagyhatalommá tette hazáját. Miközben Amerika katonáit gyilkolta, Obamát sikeresen becsalogatták a nukleáris egyezménybe. Az általa befolyásolt terrorsejtek szerte a Közel-Keleten a világ egyik legveszedelmesebb emberévé tették Kászim Szulejmánit.

Kászim Szulejmáni munkásosztálybeli családban nevelkedett. Viszonylag hamar elkezdte magába szívni a radikális iszlamizmus tanait. A forradalmi eszme korán magával ragadta, különösen amiatt, hogy családja eladósodott a sah vezette kormányzatnak, és ebbéli kiszolgáltatottságukat az ifjú rosszul viselte. Az 1979-es forradalom kitörése után 22 évesen csatlakozott az iráni Forradalmi Gárda hadseregéhez, amit az új klerikális vezetés állított annak érdekében, hogy meggátolja a katonai puccs lehetőségét.

A fiú pályája hamar felívelt a szervezeten belül; nemsokára már az északi régióban kitört kurd felkelés leverését bízták rá. Az 1980 és 1988 közötti Irak–Irán háború során kezdte meg a perzsa vezetés kiépíteni a síita érdekszférát a térségben. Az ifjú katona számos háborús elismerésben részesült bátorsága miatt. Az irakiak között kecsketolvajként lett ismeretes, mert az iraki területeken végrehajtott titkos akcióiról rendszerint egy kecskével tért haza, amit elvtársaival fogyasztott el.

Már akkor felmerült a Jeruzsálemig nyomulás gondolata, de a forradalmi hevület az Irakban elszenvedett veszteségek láttán alábbhagyott (egymillióan haltak meg). Khomeini ajatollah több tábornoka még évtizedek múlva is panaszkodott arról, hogy Szulejmániék nem vitték véghez a régi álmot, al-Kudsz felszabadítását abban a történelmi pillanatban. A teheráni rezsim inkább az aszimmetrikus hadviselés kiépítésén kezdett dolgozni. Szíriával és Libanonnal összefogva komoly ellenerőt építettek ki a Nyugat által támogatott szunnita erőtérrel és annak zászlóvivői, Egyiptom és Szaúd-Arábia ellen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!