„Izrael most először tényleges egzisztenciális veszélyben van” – izraeli képviselők szólaltak fel a CPAC-en
„Izrael most először tényleges egzisztenciális veszélyben van” – izraeli képviselők szólaltak fel a CPAC-en

Amit Halevi, az izraeli parlament, a kneszet tagja (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

2024. 04. 26.
A szuverenitás hasznos és hatékony eszköz a terror elleni küzdelemben - hangsúlyozta Amit Halevi, az izraeli parlament, a kneszet tagja a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) csütörtöki budapesti kerekasztal-beszélgetésén, melyen Ohad Tal, a kneszet egy másik tagja is részt vett.

Ismét Hetek Közéleti Klub, aktuális témákkal: Mire számítsunk Ukrajnában és a Közel-Keleten? Hogyan készüljünk a jövőre? Szakértőkkel és teológusokkal beszélgetünk korunk legégetőbb kérdéseiről. Az eseményre a [email protected] címen tudnak regisztrálni. Részletek ITT.

Az Alapjogokért Központ által rendezett fórumon az izraeli politikus arról beszélt, hogy Izrael és a világ nem egy "szokásos terrorszervezettel" áll szemben, hanem egy világuralomra törő, globális célokat kitűző szervezettel. "Ahhoz, hogy sikerrel vehessük fel a harcot, az első lépés, hogy megértsük, ki is az ellenség, akivel szemben állunk" - mondta, hozzátéve:

Izrael problémája a nyugati világ problémája is, Izrael pedig "Budapestért, Washingtonért, Londonért is harcol".

Amit Halevi kiemelte, hogy a terroristák nem csupán a nemzetállamokat, hanem az emberek életét fenyegetik. "Olyan háborúban vagyunk, aminek a tétje a nemzeti identitásunk és minden ember szuverenitása" - fogalmazott, megjegyezve: a terroristák célja, hogy a nemzeti és a személyes szuverenitást egyaránt eltöröljék.

Az izraeli politikus szavai szerint nemcsak konkrét, hanem ideológiai csatatéren is zajlik a harc. "A filozófiai-ideológiai terror, a politikai terror és gyakorlati terror ellen egyaránt kell küzdeni" - magyarázta. Hozzátette: a filozófiai-ideológiai harc részeként nagyon fontos a mostani konferencia, de további erőfeszítéseket szükséges tenni mindhárom dimenzióban.

Amit Halevi fontosnak nevezte a befektetést a jövő értelmiségébe, valamint a médiainfrastruktúra megszervezését. A politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország határozottan kiállt Izrael mellett a Hamász támadását követően.

Ohad Tal, a kneszet egy másik tagja arról beszélt, hogy Izrael komoly fenyegetés alatt áll, és 76 éve először most tényleges egzisztenciális veszélyben van.

Azt mondta, a palesztin Hamász tavalyi támadását követően az ország sebezhetővé vált, "ha pedig a Közel-Keleten valaki sebezhető, az nagyon veszélyes". A történelemben most először fordult elő, hogy Irán közvetlen offenzívát indított Izrael ellen - fűzte hozzá. A politikus fontosnak nevezte az ellenség pontos meghatározását, majd rámutatott: a megfelelő eszközt használva kell harcolni, mert nyugati módszerekkel nem lehet keleti ellenség felett győzedelmeskedni. Kijelentette: Izrael a szabad világ háborúját vívja, és a világ szabadságáért harcol.

Ohad Tal azt mondta, a radikális iszlám örül, ha a liberálisok összefognak, ám a CPAC és az ahhoz hasonló események sokat segítenek a helyzet megoldásában.

(MTI / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!