Elstartolt Budapesten a konzervatívok legfontosabb konferenciája, a CPAC
Európában először Magyarországon
Elstartolt Budapesten a konzervatívok legfontosabb konferenciája, a CPAC

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

2022. 05. 19.
Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia), amelynek fő szónokául Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ahogy arról már beszámoltunk, első európai helyszínként Magyarország ad otthont a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciának csütörtökön és pénteken. Az esemény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök - közölte az Alapjogokért Központ igazgatója a kétnapos eseményt beharangozó, az American Conservative Union-nal (ACU) közös szerdai sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

A konferencián természetesen képviselteti magát lapunk, a Hetek is, bővebb beszámoló később várható. 

Szánthó Miklós azt mondta: büszkék arra, hogy Budapesten rendezik meg a konferenciát, amelynek mottójául az

Isten, haza, család

hármas egységét választották. A hármasságra utalva úgy fogalmazott: "ez fejezi ki legjobban, amiben mi, konzervatívok hiszünk akár az óceán két oldalán is". Ezek azok az értékek, amelyek a legnagyobb támadásnak vannak kitéve napjainkban - jegyezte meg.

Szintén támadás alatt áll

"civilizációnk zsidó-keresztyén hagyománya, a történelmünk, a múltunk, a nemzeti identitás, az állami szuverenitás és most már a család, a gyermekek is"

- sorolta. A jogi elemző intézet igazgatója úgy fogalmazott: "végső soron akár még hálásak is lehetünk" a liberálisoknak, akik heves támadásaikkal egy természetes ellenreakciót is életre hívtak a jobboldali, konzervatív oldalon. Ez - folytatta - abban csúcsosodhat ki, hogy az eddig feltételezésekkel ellentétben a nemzeti erők igenis együtt tudnak működni nemzetközi szinten.

Neves vendégek, Orbán, mint főszónok

Szánthó Miklós kiemelte: a CPAC rendezvényén több mint kétszáz magasrangú külföldi vendég képviselteti magát szerte a világból, Dél-Amerikától Japánig. A "jobboldali összemozgás" csomópontja Magyarország, Budapest, mivel a magyar jobboldal tudta megvalósítani azt a modellt és politikát, amely bizonyította, hogy az Isten, haza, család értékeit bátorsággal és őszinteséggel képes megvédeni.

Jelezte, ezt a magyar modellt szeretnék megismertetni külföldi partnereikkel az eseményen, valamint szeretnék megismerni az ő helyzetüket, az őket érő kihívásokat. Az Alapjogokért Központ igazgatója hangsúlyozta, a magyar jobboldal teljesítményének elismerését jelenti, hogy

a CPAC főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök.

Mellette az alakulóban lévő magyar kormány több tagja, köztük Varga Judit és Gulyás Gergely is felszólal, ahogy az Országgyűlés elnöke, Kövér László is.

A külföldi vendégeket sorolva ismertette: mások mellett Rick Santorum volt republikánus szenátor, Václav Klaus, Csehország volt elnöke és miniszterelnöke, Jordan Bardella, a Rassemblement National elnöke és az olasz jobboldal képviselői is részt vesznek a konferencián. 

Elfogadta a meghívást Ben Ferguson és Candace Owens amerikai médiaszemélyiség is. Online kapcsolódik majd be a konferenciába Nigel Farage brit politikus, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke, Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség. Szánthó Miklós a konkrét személy megnevezése nélkül azt mondta: van Amerikában Magyarországnak egy barátja, aki meglepetésvideóval készül a rendezvényre.

Matt Schlapp, az ACU elnöke annak jelentőségéről beszélt, hogy CPAP első alkalommal rendez Európában rendezvényt, és e tekintetben "nem is jut eszébe" fontosabb hely, mint Budapest, ahol a modern társadalomban felvetődő kérdéseket megfelelő módon és megnyugtatóan kezelik. 

Azt mondta, azok az szereplők vesznek részt a konferencián, akik a szuverén országokban a szabadság eszményét életbe tudják tartani. Az ACU elnöke kitért arra is: az Egyesült Államokban, ahol "mindig is elutasítottuk a marxizmust, a szocializmust és a kommunizmust", jelentős politikai küzdelem folyik. Az amerikai demokrata pártra utalva azt hangoztatta: "most otthon, a saját hazánkban kell egy baloldali pártot visszaszorítani, amely már a szocializmus elveit vallja".

(Hetek / MTI)

Hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!