hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

TikTok-háború: mi áll Trump tiltása mögött?

Bár a TikTok fiatalokra való destruktív hatása is megér egy misét, az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági okokból vette célkeresztbe a közösségimédia-platformot. Az oldal kínai cég lévén súlyos adatvédelmi és hírszerzési kockázatot jelent. Kína és az Egyesült Államok a koronavírus-járvány, a kereskedelmi harc és a diplomáciai csiki-csuki után megint a „big tech” miatt rúgja össze a port. 

Bibi a pácban: népharag irányul Netanjahu ellen

Úgy tűnik a 2020-as év a világ minden táján komoly nehézségek elé állítja az országok vezetőit. Nincs ez másként Izraelben sem, ahol a korrupció ellen és Netanjahu járványkezelése miatt tiltakoznak a demonstrálók, a miniszterelnök lemondását követelve.

"Pornland" - hogyan jutott el Portland a bibliák égetéséig?

Az oregoni Portland egy alig 650 ezer főt számláló város (agglomerációval 2,3 millió), mégis a címlapokra kerül a Black Lives Matter tüntetések óta. Legutóbb például azzal, hogy BLM-tüntetők augusztus 2-án Bibliákat égettek a nyílt utcán, egy nappal előtte pedig amerikai zászlót. pontosan mi vezetett ezekhez az eseményekhez?

Miért jobb, ha az USA gyűjti az adatainkat, mintha Kína? - szakértő a TikTok-botrányról

Aggasztó, hogy Európában nem kap akkora figyelmet az okostelefonos applikációk jelentette nemzetbiztonsági kockázat, mint az Egyesült Államokban – mondja Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, akivel a TikTok-ügy kapcsán beszélgettünk.

Belföld

Hamarosan kész a magyar algoritmus, amely megjósolja, hogy mikor, hol lesz baleset

Drónnal reptetett defibrillátorok, baleseteket megjósoló mesterséges intelligencia és egy innovációra nyitott rekordfiatal vezetõ. Dr. Csató Gábor három év után újabb öt évre kapott bizalmat az Országos Mentõszolgálat élén, hogy a legmodernebb módszerekkel próbáljanak minél több életet megmenteni.

Merkely: fontos, hogy minél többen beadassák az influenza elleni védőoltást

A koronavírus-járvány második hulláma jó eséllyel enyhébb lehet, mint az elsõ, hiszen a kutatók már jobban ismerik a vírust. Ugyanakkor ehhez szükség van a lakosság józan óvatosságára is – mondta a Heteknek Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora.

Hit és értékek

Náci tudósok, nemzetmentő fegyverek: Robert Maxwell hőstettei és bukása

Újabb terhelő adatokat találtak Bill Clintonnal és András yorki herceggel szemben. Mindketten több napot töltöttek fiatal lányok társaságában Jeffrey Epstein magánszigetén. A találkákat szervező Ghislaine Maxwell nevét már közel 30 éve megismerte a közvélemény – apja rejtélyes halála kapcsán.

HÁTTÉR

Becslés: akkora az ébredés Iránban, hogy 100 év múlva keresztény nemzetté válhat

A koronavírus mellett sáskajárással, természeti katasztrófákkal, komoly kül- és belpolitikai kihívásokkal küzdő Iránban szintet lépett a keresztények elleni állami offenzíva. Ennek ellenére az ottani földalatti egyház az egyik legdinamikusabban növekvő keresztény közösség a világon.

Ősszel már oltanának: versenyfutás a vakcináért

Bár a WHO a héten azt közölte, hogy nincs csodagyógyszer és talán soha nem is lesz a koronavírussal szemben, több vakcina előállítása olyan fázisba ért, amely már optimizmusra adhat okot. Az Oxfordi Egyetem által készített vakcinából első körben kétmilliárd dózist terveznek legyártani, az orosz kísérleti vakcinát pedig tömeges méretekben fogják alkalmazni már októbertől.

Egy vándorcigány esete Az ember tragédiájával

„Sokkal többek vagyunk annál, mint amit kívülről látnak bennünk” – vallja Nagy Gusztáv, aki – analfabéta vándorcigányok hetedik gyermekeként – arról vált széles körben ismertté, hogy lefordította cigány nyelvre Madách az Ember tragédiáját. A kortárs cigány és magyar irodalom halk szavú, szimpatikus képviselőjével nagytétényi háza tornácán beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

Tamás bátya kunyhója: lehet-e egy fekete amerikai konzervatív?

Mi a közös a vízvezeték-szerelő, a farmer, a lelkész, a polgárjogi aktivista és a rádiós műsorvezető között? Az Uncle Tom dokumentumfilmből kiderül: mind fekete és konzervatív. Az amerikai feketék történelméről és mostani társadalmi helyzetéről készült filmet megjelenése óta hatalmas érdeklődés övezi.

Robbantások, Haynau és a "nyelv nélküli oroszlánok" legendája: a Lánchíd története

A hírekben mostanság felkapott Lánchídnak már a kezdeti felépítése sem ment zökkenőmentesen. Az 1848–49-es forradalom idején kis híján felrobbantották, és groteszk módon Haynau volt az első, aki az átadás után végigsétált rajta. Mégis, Budapestnek egy olyan szimbóluma, amelyre politikai viharok ide vagy oda, méltán büszkék lehetünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!