hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért jobb, ha az USA gyűjti az adatainkat, mintha Kína? - szakértő a TikTok-botrányról
Krasznay Csaba kiberbiztonsági kutató a globális adatgyűjtés hátteréről és kérdéseiről
Miért jobb, ha az USA gyűjti az adatainkat, mintha Kína? - szakértő a TikTok-botrányról

Forrás: dr. Krasznay Csaba

2020. 08. 06.
Aggasztó, hogy Európában nem kap akkora figyelmet az okostelefonos applikációk jelentette nemzetbiztonsági kockázat, mint az Egyesült Államokban – mondja Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, akivel a TikTok-ügy kapcsán beszélgettünk.

Adatvédelmi szempontból miben más a TikTok, mint más applikációk? Több információt lehet vele begyűjteni, mint mondjuk a Facebookkal?

– Erre a kérdésre akkor lehetne pontosan válaszolni, ha az érintett techcégek transzparensen megosztanák, hogy valójában mi mindent tudnak meg rólunk az alkalmazásokon keresztül, és ezeket az adatokat mire és hogyan használják fel. Szakértők azt mondják, hogy a Facebook és a TikTok között alapvetően az a nagy különbség, hogy a TikTok – amely elsősorban a tizenéveseket tekinti célcsoportnak – lényegesen addiktívabb, sokkal inkább függőséget okozó platform. Ráadásul a Facebook esetében – köszönhetően részben a Cambridge Analytica-botránynak – nagyjából sejtjük, hogy egy emberhez mennyi adatot csatolnak – hozzávetőlegesen 5-6 ezer adatpontról beszélhetünk. Nagyságrendileg ennyi lehet a TikToknál is. A kutatók becslései szerint egyébként

az egy személyhez kapcsolható adatpontok plafonja olyan 30 ezer, de vannak, akik 50 ezerre teszik ezt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!