hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiktok-háború: Egymásnak esett a millenniumi és a Z generáció
Generációk harca az online térben
Tiktok-háború: Egymásnak esett a millenniumi és a Z generáció

Az Y generáció vezette be a Z generációt a lázadás világába, amit utóbbiak fejlesztenek igazán tökélyre. ((Fotó: Shutterstock / PuzzlePix))

2020. 07. 08.
Nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, tartotta Hérakleitosz. Ha kimondatlanul is, valószínűleg ugyanezt gondolták az Y generáció tagjai is, akik azt hihették, ők mások lesznek, mint az elődeik, és sosem fogják azt mondani ,,bezzeg az én időmben”. Úgy tűnik, tévedtek – lehet Hérakleitosz is másként gondolkodott volna, ha lett volna lehetősége regisztrálni a TikTokra. 

A TikTok egy kínai fejlesztésű közösségi médiaalkalmazás (amit Ausztráliában és az USA-ban éppen betiltani készülnek, mivel kémszoftvernek tartják), melyre az Instagramhoz hasonlóan rövid videókat lehet feltölteni, mindenfajta csillogó filterrel ellátva. A tinédzser felhasználók tömegében többek között a tizenöt éves életmód-tanácsadók is ezen a platformon keresztül osztják meg egymással és követőikkel a legújabb ötleteiket, amikor éppen nem a YouTube-ot választják platformként (bár egyik nem zárja ki a másikat).

A TikTok már csaknem egy olyan világ az idősebbek számára, mint amilyen az Instagram a most egyetemista, fiatal felnőtt korosztály szüleinek (legalábbis nagy átlagban): a használata értelmetlennek tűnik, a felhasználói réteg pedig egy sor olyan furcsa viselkedésformát tesz magáévá, melyet a digitális világ szül, legyen szó akár szóhasználatról, akár a pózerkedés új formáiról. A TikTok-felhasználókat ezúttal azonban nem az ,,unalmas, realitástól elszakadt, a Földet tönkre tévő korosztály” (ahogyan az online Vice magazin egyik szerzője fogalmazott), hanem a millenniumiként is emlegetett Y generáció kezdte el kritizálni. Ennek a generációnak a tagjai 1980 és 1995 között születtek, vagyis a legfiatalabb millenniumiak (ezredfordulósok) is betöltik idén a huszonötödik életévüket, „öregekké” válnak – legalábbis a most 5 és 25 év közötti Z generáció szemében. Míg alig egy évtizede az Y generáció bőven a tinédzser éveket rótta, és a szüleik és nagyszüleik generációját kritizálta, amiért olyan maradiak, addig ez a nemzedék most azzal szembesül, hogy elmúltak a gimnazista és egyetemista évek, amikor az oktatási intézmények még egyfajta sodrást adtak az életüknek, és most felelősségteljes módon maguknak kell választaniuk, mi lesz az (igazából csak most kezdődő) életük hátralévő részével. Ők a Z generáció szemében ugyanolyan elmaradottak, mint az X generáció vagy a baby boomerek voltak a millenniumi generáció felfogásában.

A fiatalok fő problémája nem a klímaváltozás, hanem az elpuhulás, ami legjobban a felelősségteljes szerepek kapcsán ütközik ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!