hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Z generáció az Egyházban
Jön a „semmilyenek” kora?

2018. 08. 16.
A Z generáció az USA lakosságának közel 26 százalékát teszi ki, 2020-ra pedig a fogyasztók 40 százaléka ebbe a nemzedékbe tartozik majd. Befolyás­sal vannak nemcsak Amerikára, hanem a nyugati világ kultúrájára is. És a kultúra is befolyással van rájuk.

Értsük meg a korszellemet!

A generáció fogalmának meghatározásában Mannheim Károly magyar származású szociológus-filozófus 1928-as A nemzedékek problémája című munkája tekinthető irányadónak. A tanulmány szerint a generációt maga a változás, az egész társadalmat érintő, alapvető gazdasági, politikai, társadalmi, kulturális jellegű átalakulás hozza létre. Az azonos korcsoportba tartozó emberek tehát egy, a fiatal korukban végbemenő változást hasonlóképpen élnek meg, és magukat, vagy mások őket, az adott változás generációjaként azonosítják. Mannheim műve szerint az első, spontán világnézetnek is meghatározó befolyása van egy korosztály generációvá alakulásában: „Az első benyomások túlsúlya még akkor is eleven és meghatározó, ha az élet egész későbbi menete nem más, mint az ifjúkorban befogadott »természetes világkép« tagadása és lebontása. Hiszen még a tagadásban is alapjában véve ahhoz igazodunk, amit tagadunk, akaratlanul is ez határoz meg minket.”

Fontos a történelmi, politikai, gazdasági, technológiai és kulturális folyamatokat, és magát a korszellemet is figyelembe vennünk ahhoz, hogy képet kapjunk a ma élő fiatalok generációs megtapasztalásairól, hogy jobban megértsük őket. Talán a technológiával kellett volna kezdeni a sort, ugyanis Marc Prensky Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók című művében felhívja a figyelmet arra, hogy a száguldó technikai fejlődéshez a különböző nemzedékek eltérően viszonyulnak, és a felzárkózás menete is eltérő. Ő nevezte el a mai, felnövekvő, a digitális technológiákat könnyedséggel használó fiatalokat digitális bennszülötteknek, vagyis olyanoknak, akik beleszülettek az új technikai vívmányok világába, akik az új okos­eszközök, alkalmazások elsajátítása közben nőnek fel, és ezek az eszközök mindennapi életük részét képezik. Az idősebb generációk csak később, felnőttkorban találkoztak a digitális világgal és eszközeivel, vagyis „bevándorlóként” kerültek bele az egész folyamatba. Az eNET 2018 májusában végzett online kutatása alapján tízből kilenc netező szerint az idősebbek le vannak maradva a digitális világban a fiatalok mögött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!