hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bibi a pácban: népharag irányul Netanjahu ellen
Sokan követelik az izraeli miniszterelnök lemondását
Bibi a pácban: népharag irányul Netanjahu ellen

Forrás: AP/Oded Balilty

2020. 08. 06.
Úgy tűnik a 2020-as év a világ minden táján komoly nehézségek elé állítja az országok vezetőit. Nincs ez másként Izraelben sem, ahol a korrupció ellen és Netanjahu járványkezelése miatt tiltakoznak a demonstrálók, a miniszterelnök lemondását követelve.

Több ezer demonstráló tüntetett Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök jeruzsálemi háza és tengerparti nyaralója előtt augusztus első hétvégéjén. A The Guardian szerint ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulás a hetek óta tartó tüntetéshullámban, egyesek szerint tízezren is részt vettek. Ez egyúttal a 2011-es „társadalmi igazságosság” tüntetések óta a legnagyobb tömegdemonstráció a közel-keleti országban. Akkor a drága megélhetés miatt tüntettek tömegek, most pedig a víruskezelés és a korrupció került előtérbe.

A békés tüntetések mellett több alkalommal összecsapás történt a rendőrök és demonstrálók között. A fegyveres erők könnygázt is bevetettek a tömeg ellen, a letartóztatások mindennaposak. A miniszterelnök és családja folyamatosan halálos fenyegetéseket kap.

Semmi sem elég jó

Az általános elégedetlenségnek több oka is van. Netanjahu korrupciós ügyei kapcsán még folyamatban van a bírósági döntés, a koronavírus-járvány miatt pedig 21 százalékos munkanélküliség alakult ki az országban. A 9 milliós lakosú államban több mint 70 ezer megbetegedés történt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!