hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságok sorozata Izraelben
Árulók és anticionisták Netanjahu ellen
Válságok sorozata Izraelben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 07.
Nemzetárulásnak tartja azt, hogy a választásokon vesztes baloldali pártok az anticionista, terrorizmust támogató arab képviselõkkel összefogva akarják megbuktatni Benjamin Netanjahut.  Az egyik legnevesebb izraeli publicis­tával, Caroline Glickkel beszélgettünk a választás utáni helyzetrõl.

Múlt áprilisban úgy tűnt, hogy a nemzeti jobboldal könnyedén kormányt tud alakítani Izraelben. Aztán Avigdor Lieberman kilépett a tervezett koalícióból, és azóta tart a politikai patthelyzet. Ön szerint ki ezért a felelős?

– Először is természetesen Lieberman, mert a pártja szavazói jobboldaliak, és ő mégis elutasította azt, hogy a választók akarata szerint csatlakozzon a jobboldali kormányhoz. Vannak aztán mások is: a balközép tábor, amelyik egyedül akar hatalomra jutni, ezért nem lépett be egy Likud vezette egységkormányba. Ehelyett most inkább olyan kisebbségi kormányt akar, amely az arab pártok külső szavazataitól függ, 15 olyan képviselőtől, akik nem fogadják el Izraelt zsidó államként. Példátlan helyzet az, hogy olyan pártokkal keresnek szövetséget, akik tagadják Izraelnek a létezéshez való jogát.

Volt olyan lépés, amit Netanjahunak másként kellett volna tennie a jobb eredményhez? Vagy egyszerűen nem elég nagy a jobboldali tábor az egyértelmű többséghez?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!