hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rovarinvázió: csapataik harcban állnak
Interjú Sipos József növényorvossal
Rovarinvázió: csapataik harcban állnak

Fotó: Sipos József

2020. 04. 09.
Sáskajárás, poloska-invázió, új kártevõk megjelenése – a környezetváltozással párhuzamosan egyre inkább felborul a rovarvilág természetes rendje, ami lokálisan akár éhínségekhez is vezethet. A védekezéshez vegyszerekre is szükség lenne, miközben az EU vissza-szorítja ezek használatát. Sipos József növényorvossal, Az Év Agrárembere 2019 díj növényvédelmi és közönségdíjasával beszélgettünk.

Alig kezdtük el a beszélgetést, máris egy poloska pottyant a zakómra. Idén is lesz invázió?

– Nagy esély van erre, hiszen az utóbbi évek legenyhébb tele volt az idei, legutóbb 1990–91-ben volt ilyen időjárás. A kemény fagyok elmaradása kifejezetten kedvez az áttelelő rovarpopulációnak, ráadásul a globális környezetváltozás miatt egyre inkább kell számolnunk az invazív, vagyis bevándorló, vagy mondanám, inváziós rovarokkal is, mint például a zöld vándorpoloska vagy az amerikai lepkekabóca. Az iskolában mi még azt tanultuk, hogy a Kárpát-medence a kontinentális éghajlati övezethez tartozik, és a szőlőtermesztés északi határa Tokaj vonala. Ehhez képest ma már tényszerűen a mediterrán övezetbe csúsztunk át, szőlőt lassan már Dél-Lengyelországban is lehet termeszteni. Így a déli légáramlattal, vagy az áru- és személyforgalommal ide érkező, nálunk nem őshonos rovarok meg tudtak itt telepedni, és folyamatosan képesek a szaporodásra.

Magyarország esetében mennyi új fajról beszélhetünk?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!