hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A láthatatlan kéz hatalma
Purim: örök emlékeztető a zsidógyűlölőknek
A láthatatlan kéz hatalma

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 08.
Purim ünnepén van egy kötelező olvasmány: ez Eszter könyve. Hősei saját elhatározásukból cselekszenek, mégis az isteni gondviselés eszközei. Ez az a könyv, amiben Isten neve nem szerepel és mégis a Szentírás része. Cselekménye királyi rendeletek körül forog: a zsidó nép ellen kiadott rendelettől annak felülírásán át jutunk addig a tekercsig, amit Eszter és Márdokeus adott ki Perzsiában, a csodával határos megmenekülés emlékére, hogy az soha ne menjen feledésbe.

Hívás nélkül megjelenni a perzsa nagykirály előtt nagy vakmerőségnek számíthatott. Főként Ahasvérus előtt, akit a történészek I. Xerxésszel azonosítanak, és aki erős kézzel irányította százhuszonhét tartományból álló birodalmát Egyiptomtól Indiáig. Aki mégis meg merte tenni, hogy hívatlanul belépjen a trónterembe, az szépséges felesége, Eszter királyné volt, aki eltitkolta zsidó származását, de amikor népe végveszélyben forgott, elszánta magát a bátor lépésre.

Túlélési stratégiák Babilon folyóvizeinél

Eszter, Abihajil lánya, a zsidó diaszpórában született. Szülei halála után nagybátyja, Márdokeus gyámolította és nevelte saját lányaként. A Benjámin törzséhez tartozó család négy nemzedékkel korábban került el eredeti hazájából, Júdeából, amikor a Babiloni Birodalom fenyegető terjeszkedése Jeruzsálemig hatolt. A babiloni király akkoriban a júdeai függetlenedési törekvésekre válaszul hadjáratot indított, figyelmeztetésként letette a fiatal júdeai királyt, Jójákint, és tízezernyi sorstársát túszként a Folyamközbe telepítette, a város és a Szentély kincseit elvitte.

Márdokeus családja azok közé a szerencsések közé tartozott, akiket megkímélt a Babiloni Birodalom attól, hogy – a júdeai hintapolitika tragikus következményeként – az ostromgépezet, a megszállás, az éhínség és a betegségek áldozatai legyenek, ahogy egy évtizeddel később honfitársaik közül számosan azok lettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!