hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Viszlát, Willkommenskultur

Egészen másként nyilatkozik migrációügyben az EU a török határ megnyitása óta, öt évvel korábbi önmagához képest. Most is hiányzik viszont a határozott koncepció, amit az új kormánnyal rendelkező Görögország anyagi támogatásával helyettesít.

Válságok sorozata Izraelben

Nemzetárulásnak tartja azt, hogy a választásokon vesztes baloldali pártok az anticionista, terrorizmust támogató arab képviselõkkel összefogva akarják megbuktatni Benjamin Netanjahut.  Az egyik legnevesebb izraeli publicis­tával, Caroline Glickkel beszélgettünk a választás utáni helyzetrõl.

Belföld

Székely lobbi

Miközben az EU előszeretettel foglalkozik azokkal, akik új hazát keresnek a területén, az őshonos európai kisebbségek korántsem kapnak ekkora figyelmet. A Székely Nemzeti Tanács változtatna ezen.

Forr a világ

Majd kétszázötven évvel ezelőtt megalakult az első magyar tudományos társaság, a Hazafiúi Magyar Társaság Pesten, báró Beleznay Miklós házában. A hazafiak a korszellemnek megfelelően, leginkább német mintára, elkezdtek foglalkozni a művelődés, az irodalom, a nyelv és a tudományok kérdéseivel. Az irodalommal foglalkozás még nem az egyéniség kiteljesítésének az eszköze volt ekkor, hanem a nemzeti felemelkedés kulcsa. Annak a nemzetének, amelynek tetszhalotti állapotából való ébresztését talán ekkor kezdték meg a kör tagjai: Bessenyei György, Ányos Pál és a többiek. Ez a társaság volt az első, de aztán sorra jött a többi, amelyek szintén foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel.

Hit és értékek

Az apokalipszis lovasai?

Különös évkezdet van mögöttünk, a világ eddigi ijedelmeihez (globális felmelegedés, környezetpusztítás) januárban egyszerre jött hozzá a koronavírus, az ez által recesszióba forduló világgazdaság, a hatvan kilométeres sáskajárás Afrikában, most meg az újabb migrációs hullám Törökország felől, valamint a politikai-katonai feszültség növekedése Izrael körül az amerikai béketerv és Irán atomlázadása nyomán.

A láthatatlan kéz hatalma

Purim ünnepén van egy kötelező olvasmány: ez Eszter könyve. Hősei saját elhatározásukból cselekszenek, mégis az isteni gondviselés eszközei. Ez az a könyv, amiben Isten neve nem szerepel és mégis a Szentírás része. Cselekménye királyi rendeletek körül forog: a zsidó nép ellen kiadott rendelettől annak felülírásán át jutunk addig a tekercsig, amit Eszter és Márdokeus adott ki Perzsiában, a csodával határos megmenekülés emlékére, hogy az soha ne menjen feledésbe.

HÁTTÉR

A szlovák hógolyó

A napokban megalakulhat az új szlovák kormány, miután az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt óriási meglepetésre megnyerte a választásokat. Az új kabinetben szerephez juthatnak evangéliumi keresztények is – miközben a melegjogokat szorgalmazó liberálisok nem jutottak be az országgyűlésbe.

Rovarinvázió: csapataik harcban állnak

Sáskajárás, poloska-invázió, új kártevõk megjelenése – a környezetváltozással párhuzamosan egyre inkább felborul a rovarvilág természetes rendje, ami lokálisan akár éhínségekhez is vezethet. A védekezéshez vegyszerekre is szükség lenne, miközben az EU vissza-szorítja ezek használatát. Sipos József növényorvossal, Az Év Agrárembere 2019 díj növényvédelmi és közönségdíjasával beszélgettünk.

Az utolsó tanúk

Mivel lassan eltûnik a holokauszttúlélõk nemzedéke, nemcsak a környezetük érzi úgy, hogy össze kell gyûjteni a történeteiket, hanem az érintettekben is erõsebb a késztetés ezek megosztására – mondja dr. Szarka Lajos történész, akinek Csillagsorsok címmel jelent meg túlélõk visszaemlékezéseit tartalmazó kötete.

Pánik nincs, összefogás van

Egész Olaszországra kiterjesztették a karanténintézkedést, a gazdaság jókora károkat szenved, az egészségügy egyre leterheltebb, az emberek mégis készek az összefogásra és az önzetlen segítségnyújtásra – derül ki az észak-olaszországi Udinében élő Semperger Kinga Heteknek adott beszámolójából. A turisztikai tanácsadóként dolgozó hölgy – aki olasz férje révén telepedett le az országban – azt mondja, a kormány által bevezetett korlátozó intézkedéseket az emberek az ő régiójukban készek betartani, és nem jellemző a pánik. „A zöldségesnél ki van írva, hogy egyszerre csak négyen lehetnek az üzletben, ezért mindenki kint vár a sorára, és az egyméteres távolságot megtartva beszélgetnek. Az idősek számára pedig egy alulról jövő kezdeményezésként beindult egy ingyenes szolgáltatás: azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak elmenni a boltba, önkéntesek bevásárolnak” – mondta Kinga, megjegyezve, hogy az élelmiszerüzletekben minden kapható, viszont arra kérték az embereket, hogy egy családból lehetőleg egyvalaki menjen bevásárolni. És persze a kasszánál ott van a kézfertőtlenítő...

KÁVÉSZÜNET

A szoknyás számítógép

A szegregáció idején, amikor afroamerikainak és nőnek lenni duplán hátrányt jelentett, Katherine Johnson nélkülözhetetlen szerepet játszott a Hold és az űr meghódításában. Február 24-én, 101 éves korában hunyt el, miután háromgyermekes anyaként elképesztő karriert futott be a NASA-nál.

„Arra születtem, hogy Isten szolgája legyek”

Egy boszorkány adott neki életet, tizenkilenc évesen rettegtek tõle kortársai, elmondása szerint életében kétszer is meghalt - de egy gyengén látó prédikátor szavai örökre megvál­toztatták az életét. Nicky Cruz evangélistával, a Repülj kicsim, repülj! címû népszerû könyv szerzõjével beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!