hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Székely lobbi
Kezdeményezés a nemzetiségek védelméért
Székely lobbi

MTI/Veres Nándor

2020. 04. 08.
Miközben az EU előszeretettel foglalkozik azokkal, akik új hazát keresnek a területén, az őshonos európai kisebbségek korántsem kapnak ekkora figyelmet. A Székely Nemzeti Tanács változtatna ezen.

A magyar országgyűlés támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést. Ennek iktatásához az SZNT-nek egymillió támogató aláírást kell összegyűjtenie május 7-ig. (Cikkünk megírásának idején ez a szám alig haladta meg a 210 ezret.) A kezdeménye­zés legfőbb célja, hogy az Európai Unió dolgozzon ki egy olyan jogszabályt, amely meggátolná a nemzeti régiók, például Székelyföld mesterséges elszegényítését. A székely autonómiatörekvés élharcosai szerint ugyanis a Gyulafehérvár központú központi fejlesztési régióban diszkriminálják a székely megyéket. 

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a Heteknek elmondta: az erdélyi magyar közösségek az elmúlt száz évben folyamatos asszimilációs nyomásnak voltak kitéve, ennek egyik legjelentősebb eszköze gazdasági jellegű volt. A többségében magyarok által lakott települések ugyanis vagy nem részesültek azokban a gazdasági beruházásokban, mint mások – és így Izsák szerint mesterségesen elszegényítették őket –, vagy ha igen, akkor román munkásokat telepítettek be, megváltoztatva ezzel az adott település etnikai arányait. Példaként a marosvásárhelyi vegyipari kombinátot említette: a korábban Székelyföld fővárosának nevezett településen többek között ez az ipari létesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb mint fél évszázad alatt a magyarok aránya 50 százalék alá csökkent. 

A Székely Nemzeti Tanács szerint az Európai Uniós forrásokat is asszimilációs célokra használja Románia. Mert míg Brassó megye GDP-je az uniós csatlakozás óta 20 százalékkal nőtt, addig a szomszédos, magyar többségű Kovászna megyéé alig 1 százalékkal. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!