hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szoknyás számítógép
Az apollo- program megmentője
A szoknyás számítógép

Fotó: Wikipédia

2020. 04. 09.
A szegregáció idején, amikor afroamerikainak és nőnek lenni duplán hátrányt jelentett, Katherine Johnson nélkülözhetetlen szerepet játszott a Hold és az űr meghódításában. Február 24-én, 101 éves korában hunyt el, miután háromgyermekes anyaként elképesztő karriert futott be a NASA-nál.

A hidegháború idején járunk, 1957-ben, amikor a Szputnyik–1 műhold pályára állításával megkezdődött az űrverseny. Nagy volt a nyomás, a Szovjetunió – akárcsak az USA – elsőként akart a történelemkönyvekben szerepelni. Eisenhower elnök passzivitása lépéselőnyhöz juttatta a szovjeteket: amikor Amerika bejelentette, hogy műholdat bocsátanak ki a légkörbe, Oroszország már az ember Holdra szállását tervezte. A közvélemény nyomására végül magasabb sebességfokozatra kapcsolt az amerikai fél is, 1958-ban megalakult a NASA, és hamarosan bejelentették a Mercury néven elhíresült első, ember részvételével végrehajtandó űrprogramot. Minden igyekezet ellenére azonban a szovjet Gagarin lett az első űrhajós, aki egy Föld körüli fordulatot tett.

Az amerikaiaknak mindez nem szeg­te kedvét: tovább zajlottak a lázas számítgatások az ambíciózus űrprojektekhez. Alan Shepard űrrepülését és John Glenn Föld körüli útját is egy afroamerikai nő számításai alapozták meg a NASA navigációs részlegén. Ő volt Katherine Johnson, aki nélkül sem az Apollo–11 sikere, sem az Apollo–13 legénységének megmentése nem valósult volna meg.

A rendkívüli életutat A számolás joga című film örökítette meg, melyen keresztül nézők tömegei ismerhették meg a háttérben dolgozó hölgyek kulcsfontosságú szerepét, akiknek neve rendszeresen lemaradt a jegyzékekről – csak mert nők voltak és feketék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!