hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pánik nincs, összefogás van
Helyzetkép a karanténba zárt Olaszországból
Pánik nincs, összefogás van

AP/Francisco Seco

2020. 04. 07.
Egész Olaszországra kiterjesztették a karanténintézkedést, a gazdaság jókora károkat szenved, az egészségügy egyre leterheltebb, az emberek mégis készek az összefogásra és az önzetlen segítségnyújtásra – derül ki az észak-olaszországi Udinében élő Semperger Kinga Heteknek adott beszámolójából. A turisztikai tanácsadóként dolgozó hölgy – aki olasz férje révén telepedett le az országban – azt mondja, a kormány által bevezetett korlátozó intézkedéseket az emberek az ő régiójukban készek betartani, és nem jellemző a pánik. „A zöldségesnél ki van írva, hogy egyszerre csak négyen lehetnek az üzletben, ezért mindenki kint vár a sorára, és az egyméteres távolságot megtartva beszélgetnek. Az idősek számára pedig egy alulról jövő kezdeményezésként beindult egy ingyenes szolgáltatás: azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak elmenni a boltba, önkéntesek bevásárolnak” – mondta Kinga, megjegyezve, hogy az élelmiszerüzletekben minden kapható, viszont arra kérték az embereket, hogy egy családból lehetőleg egyvalaki menjen bevásárolni. És persze a kasszánál ott van a kézfertőtlenítő...
Fotó: Olvasonktól
Az emberek kis üzenőcetlikre bátorító üzeneteket írnak, és kiragasztják az utcákon. (fotó: Olvasónktól)

A kormányzati rendelkezések értelmében a nagy rendezvények elmaradnak, rengeteg eseményt töröltek, minden múzeum s olyan hely, ahol tömegesen lennének az emberek, bezárt, csakúgy a legtöbb kávézó is, ugyanakkor az olaszok – jellemző módon – nem maradnak közösség nélkül. Kinga elmondása szerint többnyire minden településnek van saját Facebook-csoportja, akár több tízezer taggal, ahol nemcsak híreket osztanak meg, hanem tanácsokat adnak, pozitív üzenetekkel bátorítják egymást, vagy éppen recepteket cserélnek. Online terjednek olyan videók is, amelyeken idős emberek beszélnek arról, hogy miként vészeltek át olyan időszakokat, amikor nehéz helyzetben volt az ország, és milyen fontos az összefogás. Több olasz nagymama (nonna) pedig az interneten vagy telefonon keresztül mond mesét gyerekeknek – akikkel a szüleik éppen nem érnek rá foglalkozni. Indult egy „maradjotthon” „otthonmaradok”  (#iorestoacasa) mozgalom is a közösségi oldalakon, és Kinga szerint régiójukban, úgy tűnik, mindenki megértette az üzenet lényegét, hogy „ha most a magunk és mások egészsége miatt otthon maradunk, azzal csökkenteni lehet a vírus terjedését”. 

„De nem csak az interneten tapasztalható pozitív hozzáállás. Az emberek például kis üzenőcetlikre bátorító üzeneteket írnak, és kiragasztják őket az utcákon, amikor éppen kiszaladnak élelmiszert venni. És sokan adakoznak is egészségügyi célokra: Giorgio Armani például 1,25 millió eurót adott, de egy híres modell és a férje is összegyűjtött 3 milliót, sőt, pénzintézetek is jótékonykodnak” – említi a magyar hölgy. Hozzátette: az egészségügyi rendszeren valóban nagy a nyomás, műtétek maradnak el, kapacitásokat kell átcsoportosítani. A kérdésre, hogy miért terjed ilyen gyorsan a vírus az országban, és miért ilyen magas a halálozási arány – az eddigi statisztikák alapján 5 százalék körüli –, azt mondja, hogy az olasz az egyik legidősebb társadalom, ahol a 75-80 év felettiek is aktív tagjai a társadalomnak, ráadásul sok esetben három generáció él egy fedél alatt. Vagyis könnyen el tudják kapni a fertőzést, amely köztudottan az idős emberekre veszélyes igazán (egyébként a szezonális influenza szövődményei is rendszeresen sok halálos áldozatot követelnek Olaszországban).

Kinga hozzátette: az iskolák bezárásában szerepet játszott az is, hogy a gyerekek ugyan általában nem betegednek meg a vírustól, viszont átadhatják azt a szüleiknek, nagyszüleiknek. Az oktatás sok helyen on­line folytatódik – az általános iskolákban is –, és e-mailben is kiküldik az oktatási anyagot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!