hetilap

Hetek hetilap vásárlás
1956: a magyar menekülteket védő diplomata rejtélyes halála
Povl Bang-Jensen története
1956: a magyar menekülteket védő diplomata rejtélyes halála

Povl Bang-Jensen, az 1956-os magyar forradalom ügyében létrehozott Ötös Bizottság másodtitkára.(Forrás: Grant Film)

2022. 10. 20.
Az 1956-os forradalmat követően az ENSZ vizsgálatot indított a szovjet beavatkozás jogossága kapcsán. Azóta is rejtély övezi Povl Bang-Jensen halálát: a magyar tanúvallomásokért felelős dán diplomatát 1959. november 25-én, az ügy tárgyalásának napján holtan találták egy New York-i parkban.

Az 1956-os forradalom tiszavirág életűnek bizonyult. A Szovjetunió gyors katonai beavatkozása következtében bő két héttel a kitörése után véget is ért. Az elnyomással szembeni magyar szabadságharcot kegyetlen megtorlás követte: kivégzések, bebörtönzések. A brutális retorzió híre bejárta az egész világot. Az ENSZ vizsgálatot rendelt el a szovjet beavatkozás kapcsán, és felállított egy öttagű bizottságot. A testület egyik tagjává Povl Bang-Jensen dán diplomatát nevezték ki.

A vizsgálat megindítása

Povl Bang-Jensen a második világháború idején a washingtoni dán nagykövetség munkatársa volt, 1949-től pedig az ENSZ szolgálatában állt. Rendkívül nagy tudású, munkáját alaposan és pontosan végző emberként a magyar forradalommal kapcsolatosan szimpátiát érzett, és fontosnak tartotta annak valós tényeken alapuló feltárását.

Az 1957 elején kezdődő vizsgálat során összesen 111 magyar mene­kültet hallgattak meg tanúként. Többen azonban csak Bang-Jensen rábeszélése után voltak hajlandóak tanúvallomást tenni, mivel féltek attól, hogy a KGB a nyugati országokban is rájuk talál, illetve, hogy Magyarországon maradt rokonaik és barátaik veszélybe kerülhetnek miattuk. A vizsgálóbizottság elnöke, a szintén dán származású Alsing Andersen biztosította őket arról, hogy az ENSZ névtelenül fogja feljegyezni azok tanúvallomását, akik ezt igénylik. Az anonimitást 81-en kérvényezték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!