hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Német-magyar kapcsolat: nem a menekültekről lesz a legnagyobb vita
Hogyan befolyásolja a kétoldalú viszonyt a német kormányváltás?
Német-magyar kapcsolat: nem a menekültekről lesz a legnagyobb vita

Gyártósor a Mercedes kecskeméti gyárában. A hazánkban működő német vállalatok 220 ezer embernek adnak munkát.(Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

2021. 10. 14.
A német–magyar gazdasági kapcsolatokat mélyen nem fogja érinteni a németországi kormányváltás, ugyanakkor az Európai Unióval való viszonyban és a közösségi pénzügyek terén ez jelenthet kedvezőtlen fordulatot az Orbán-kormány számára.

Magyarország számára hagyományosan meghatározóak a német–magyar gazdasági kapcsolatok, amelyek különösen Magyarország uniós csatlakozását követően erősödtek meg: a kétoldalú külkereskedelmi forgalom 2004 óta megduplázódott. „A működőtőke-befektetések terén a német cégek továbbra is az első számú befektetők, stabilan a teljes működőtőke-állomány több mint negyedét adják. Ráadásul a már itt működő vállalatok folyamatosan bővítik kapacitásaikat, az újra befektetett jövedelmek terén messze az átlag fölött szerepelnek” – mondta a Heteknek a téma kacsán Barbara Zollmann, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagja.

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy a német piac felveszi a magyar kivitel mintegy 28 százalékát – annyit, mint a rangsorban következő hat ország együttesen. „Németország oldaláról nézve jóval kisebb arányszámokról beszélhetünk, de mintegy 2,5 százalékos részesedésével Magyarország a német gazdaság 13. legnagyobb kereskedelmi partnere, megelőzve olyan nagy gazdaságokat, mint Oroszország, Japán vagy Svédország” – tette hozzá Barbara Zollmann.

Adataik szerint befektetőként a hazánkban működő német vállalatok 220 ezer embernek adnak közvetlenül munkát, közvetetten ennél is jóval többnek. Ráadásul az ide telepített kapacitások számos esetben stratégiai elemet alkotnak a német kötődésű nemzetközi vállalatcsoportok globális szállítási és értékteremtési láncolataiban. Elég csak arra gondolni, hogy a győri Audinál gyártott motorok minden ötödik, a Volks­wagen-csoport által világszerte gyártott személyautóban megtalálhatóak. Az elnökségi tag megjegyezte: egyre több kutató-fejlesztő tevékenységet hoznak Magyarországra a német vállalatok, ami magasabb hozzáadott értéket is jelent az országban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!