hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Az ország, ahol hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin

El Salvadorban, Közép-Amerika legkisebb, bandaháborúktól sújtott országában egy hónappal ezelőtt hivatalos fizetőeszközzé vált a Bitcoin. A köztársaság elnöke közben mindennemű progresszív nyomás ellenére továbbra is a leghatározottabban kizárja, hogy változtassanak a világ egyik legszigorúbb abortusztörvényén, az eutanázia tilalmán, vagy a házasság természetes meghatározásán.

Ők az afgán rendszerváltás legnagyobb vesztesei

Az „Afgán nőkkel való szolidaritás nemzetközi napjává” nyilvánították október 10-ét a nők jogaiért kampányoló afganisztáni aktivisták. A Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentése szerint az Iszlám Emirátus megalakulása óta a tálibok legkevesebb 32 területen korlátozzák a nők szabadságát és jogait, beleértve a munka, öltözködés, tanulás és a mozgási szabadság kérdéseit.

Lengyelország és az EU harca: ki kapja félre a kormányt?

„Ez nem kevesebbet jelent, mint az Európai Unió jogközösségének a végét” – állapították meg nyugat-európai jogi elemzők a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntése kapcsán. Lengyelország alkotmánybírói testülete ugyanis az uniós jog egy részét alkotmányellenesnek minősítette, amely jelentős törést eredményezhet az európai integráció folyamatában.

Játszma zajlik a szuverenista vezetők ellen - mondja Tóth Norbert nemzetközi jogász

A Pandora-ügy és a hasonló, hatalmi játszmákat eldöntõ leleplezések mögött rendszerint titkosszolgálati beavatkozás vélhetõ. Dr. Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint e nélkül az oknyomozó újságírás nem is hatékony. Mindennek a magyar kampányra gyakorolt hatásáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét kérdeztük.

Gyengül a Brüsszel-kritikus közép-európai tömb

Egy hétvége alatt lemondott az osztrák kancellár, választást vesztett a cseh miniszterelnök, és szuvere­nitási kérdések kapcsán kitört a jogi háború Lengyelország és az EU között. Több V4 ország unió elleni szemben­állása gyengülni látszik, ami merőben új játékteret hozhat létre hazánk körül.

Kedves Olvasó!

Európa-szerte a hagyományos jobbközép pártok válságát tapasztaljuk. Egyedül azok a nagyobb pártok maradtak sikeresek, akik be merték vállalni a még jobbra tolódást; a többség azonban nem meri bevállalni, hogy a Guardian vagy a Der Spiegel, netán a The New York Times szélsőjobboldali címkével illesse őket.

Belföld

Német-magyar kapcsolat: nem a menekültekről lesz a legnagyobb vita

A német–magyar gazdasági kapcsolatokat mélyen nem fogja érinteni a németországi kormányváltás, ugyanakkor az Európai Unióval való viszonyban és a közösségi pénzügyek terén ez jelenthet kedvezőtlen fordulatot az Orbán-kormány számára.

MZP, a politikai ökumenizmus prófétája

Puzsér Róbert somlói galuskának, Tamás Gáspár Mikós pedig mérsékelten homofób, antifeminista, cigányellenes jelöltnek nevezte. Hét gyermeke és négy nyelvvizsgája van, ennek ellenére amerikai karrierjét házaló ügynökként kezdte. Portré Márki-Zay Péterről.

Hit és értékek

Egy úszómedence alatt találhatják meg IV. Béla sírját?

Idén már a harmadik magyar uralkodó földi maradványainak a beazonosításával kapcsolatban merülnek fel új, az eddigi ismereteinket kibővítő elméletek. Aba Sámuel és a Hunyadiak után most a második államalapító, IV. Béla sírját véli megtalálni egy független szakértői csoport Esztergomban.

HÁTTÉR

Jöhet a magyar fejlesztésű Covid elleni orrcsepp

Az mRNS típusú oltóanyagok a jövőben Magyarországon is előállíthatók lesznek – mondta lapunknak Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Hangsúlyozta: nekünk is tennünk kell azért, hogy a 4. hullám enyhébb legyen, mint az előző, s ezt elsősorban az oltottság növelésével és az általános maszkviselettel érhetjük el.

"Beszennyezi a sportot" Nem mindenki örül a Newcastle United új arab tulajdonosának

Vitatott körülmények között ment végbe az angol első osztályú futballcsapat, a Newcastle United tulajdonosi átrendeződése: a megállapodás által az újságíró-gyilkosságban érintett szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman szerzett érdekeltséget a klubban – sőt, többek szerint ezzel maga a szaúdi kormányzat is befolyáshoz jutott.

Rabszolgasors: Kunta Kinte és Tamás bátya története

160 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai polgárháború, mely valójában a rabszolgaság eltörlésére indított olyan fegyveres konfliktus volt, amely az amerikai fehér társadalom tagjainak egymás közötti véres leszámolásába torkollt.

KÁVÉSZÜNET

Így köszöntött ránk a munkavégzés új korszaka

A hakni gazdaság főbb jellemzőiről kérdeztük Dr. Berde Évát, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritáját, a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont vezetőjét.

Hakni gazdaság: állás helyett munka

A hakni szó ma már nem csak a zenészek és humoristák alkalmi jellegű, egy nap alatt több helyszínen is sorra kerülő fellépéseit takarja, az internetes platformokon és applikációkon keresztül történő munkavégzés elterjedése egy növekvő hakni gazdaság kiépülését eredményezi világszerte.

A Balaton-felvidék kevésbé ismert tanúhegyei

Magyarország festői szépségű tája a Balaton-felvidék dimbes-dombos, szőlőkkel, kis falvakkal tűzdelt területe: a Káli-medence. Számos vulkanikus tanúhegyet találunk a medence környékén, melyek között legismertebb a Badacsony. Azonban kevésbé ismert, de felfedezésre váró tanúhegyeket is rejteget ez a gyönyörű vidék.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!