hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Beszennyezi a sportot" Nem mindenki örül a Newcastle United új arab tulajdonosának
A gyilkosságban érintett koronaherceg szerzett érdekeltséget a klubban
"Beszennyezi a sportot" Nem mindenki örül a Newcastle United új arab tulajdonosának

A Newcastle szurkolóinak 94 százaléka támogatta a tulajdonosváltást.(Fotó: AP / Scott Heppell)

2021. 10. 14.
Vitatott körülmények között ment végbe az angol első osztályú futballcsapat, a Newcastle United tulajdonosi átrendeződése: a megállapodás által az újságíró-gyilkosságban érintett szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman szerzett érdekeltséget a klubban – sőt, többek szerint ezzel maga a szaúdi kormányzat is befolyáshoz jutott.

Október 7-én hivatalosan is lezárult az angol Premier League-ben játszó Newcastle United tulajdonosváltása, melynek keretében a klub egy szaúd-arábiai befektetési alap kezébe került. Ezzel pedig a Manchester City után a Newcastle United lett a második angol első osztályú klub, amely többségi arab tulajdonba került.

Az akvizícióval kapcsolatos tárgyalások már korábban elindultak a klub és a befektetők között, azonban az üzlet nyélbe ütése sokáig akadályokba ütközött. Az új többségi tulajdonos – a Saud-Arabian Public Investment Fund (Szaúd-arábiai Állami Befektetési Alap) – ugyanis állami tulajdonban van, az alap tulajdonosa pedig nem más, mint Mohamed bin Szalman, a szaúdi koronaherceg és miniszterelnök-helyettes.

A Premier League-ben szigorú előírások vonatkoznak a klubok tulajdonosaira, ezért az angol szövetség egészen addig nem hagyta jóvá az üzletkötést, amíg az alap nem adott biztosítékot arra vonatkozóan, hogy a szaúdi kormányzat nem fog semmiféle befolyást gyakorolni a klub működésére. Az alap tulajdonosi hátterére, vagyis Szalman kormányzati, illetve dinasztikus beágyazottságára tekintettel azonban sokan szkeptikusan álltak ahhoz, hogy ténylegesen kiküszöbölhető a szaúdi rezsim befolyása – tekintettel a személyi összefonódásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!