Új futballnagyhatalom a láthatáron? Dúsgazdag arab befektető tulajdonába került a Newcastle United
Új futballnagyhatalom a láthatáron? Dúsgazdag arab befektető tulajdonába került a Newcastle United

Forrás: Youtube/BeanymanSports

2021. 10. 11.
Október 7-én hivatalosan is lezárult az angol Premier League-ben szereplő Newcastle United tulajdonosváltása, melynek keretében a nagy hagyományokkal rendelkező klub egy szaúd-arábiai befektetési alap kezébe került. Ezzel a Manchester City után a Newcastle United lett a második angol elsőosztályú klub, ami többségi arab tulajdonosi körbe került.

Az akvizícióval kapcsolatos tárgyalások már korábban elindultak a klub és a befektetők között, azonban az üzlet nyélbe ütése sokáig akadályba ütközött. Az új többségi tulajdonos, a Saud-Arabian Public Investment Fund (szaúd-arábiai közösségi befektetési alap) ugyanis állami tulajdonban van, az alap tulajdonosa pedig Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök-helyettes.

A Premier League-ben szigorú előírások vonatkoznak a klubok tulajdonosaira, ezért az angol szövetség addig nem hagyta jóvá az üzletkötést, amíg az alap nem adott biztosítékot arra vonatkozóan, hogy a szaúdi kormány nem fog semmilyen befolyást gyakorolni a klub működésére.

Végül, úgy tűnik az új tulajdonosnak sikerült meggyőznie a szövetséget, ugyanis csütörtök este a klub a saját honlapján közölte a hírt: az üzlet sikeresen megköttetett és a szaúdi befektetési alap 80 százalékos többségi tulajdonrészt szerzett a klubban – 300 millió font ellenében. 

„Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy az angol futball egyik leghíresebb klubjának, a Newcastle United-nek lehetünk az új tulajdonosai. Nagyon hálásak vagyunk a klub szurkolóinak az évek óta tartó hűséges támogatásáért és nagyon izgatottan várjuk a közös munkát”

– nyilatkozta Yasir Al-Rumayyan, az alap vezérigazgatója a klubnak.

A Newcastle szurkolói egyébként kitörő örömmel fogadták a tulajdonosváltás hírét. A hivatalos bejelentést követően több száz fanatikus lepte el a várost és a stadion környékét és kezdett spontán ünneplésbe.

A szurkolók boldogsága érthető, ugyanis az elmúlt években a csapat eredményességét tekintve nem sok okuk volt az örömre: a Newcastle már hosszú évek óta nem szerepel túl fényesen a bajnokságban, a jelenlegi kiírásban is az utolsó előtti, 19. helyen szerénykednek, az utolsó bajnoki címükig pedig egészen 1927-ig kell visszamenni az időben. 

Az új tulajdonos megjelenésével egy dolog biztos, hogy változni fog a klub életében: az anyagi háttér.

Mohamed bin Szalman teljes vagyonának a becsült értéke 434 milliárd dollár. Csak összehasonlításképpen a Manchester City tulajdonosának, a szintén arab Manszúr sejknek a vagyona „csupán” 31 milliárd dollár, Roman Abramovich-nak, a Chelsea orosz tulajdonosának pedig 14,3 milliárd dollár.

A Newcastle United tehát hirtelen több, mint tízszer gazdagabb lett, mint a Premier League legerősebb klubjai, ezzel pedig

minden esélye megvan rá, hogy már rövid távon felborítsa a jelenlegi erőviszonyokat a ligában. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!