Féltérden, Black Lives Matter mezekkel indult újra a Premier League
A liga szerint mindez nem számít politikai üzenetnek
Féltérden, Black Lives Matter mezekkel indult újra a Premier League

Fotó: AP/Peter Powell

2020. 06. 22.
A koronavírus járvány okozta szünet után újrainduló angol bajnokság csapatai így próbálnak közösséget vállalni a „Black Lives Matter” mozgalommal.

A hétvége meccsein a tíz másodperces térdelés után egy perc néma csönddel emlékeztek a koronavírus áldozataira. 

A Premier League az elmúlt hetekben is igyekezett szlogenekkel és üzenetekkel támogatni az Észak-Amerikából induló mozgalmat, de most hogy folytatódhat a szezon, nem késlekedtek ebbéli szándékukat látványos performansszal is kifejezni. 

A mez utónév feliratainak lecserélése mellett egy jelvényt is raktak a mezre és a mérkőzések előtti bemelegítések során a mozgalom szlogenjeit propagálják, mint például: „A bőrszín nem bűncselekmény”, „Nem vagyok fekete, de veled vagyok” illetve, hogy „A hallgatás erőszak”. 

Több bajnokságban is kiálltak a mozgalom mellett

Az angol bajnokságnál két héttel korábban induló Bundesligában már több játékos is kifejezte támogatását a mozgalom felé. Az angol Dortmund-játékos, Jadon Sancho egy „Igazságot George Floyd-nak” feliratú mez alatti trikóval ünnepelt gólja után, míg az amerikai McKennie hasonló üzenetű karszalagot viselt a Schalke egyik mérkőzésén. 

Idehaza a Ferencváros támadója, a norvég Tokmac kapott megrovást, amiért gólja után a felhúzott meze alatt George Floyd neve volt látható. A játékos azért kapott fegyelmit, mert az NB1-ben tilos mez alatti feliratokkal üzenni.

Korábban megírtuk, hogy Muhammad Ali fia szerint a mozgalom kirekesztő és rasszista. Szerinte édesapja elveivel ütközne a szervezet támogatása, annak erőszakossága és megosztó jellege miatt.

„Nem politikai jellegű”

A mostani kiállás azért is érdekes, mert korábban a Premier League csapatai abban egyeztek meg, hogy nem fognak politikai jellegű üzeneteket közvetíteni a meccsek alatt sem szlogenekben, sem pedig a mezeken. Tegyük gyorsan hozzá, hogy az utóbbi években ennek ellenére mindig aktívan közreműködtek az LMBTQ mozgalmak propagálásában.

Ennek ellenére a liga ügyvezető igazgatója, Richard Masters szerint a „Black Lives Matter” mozgalom inkább rasszizmus elleni, mint sem politikai kampány. 

„Egyeztetve a játékosokkal ebben a két ügyben (járvány és amerikai események - szerk.), világossá tették, hogy válaszolni szeretnének a történtekre és támogatni szeretnék mindkét ügyet.” – magyarázta Richard Masters. 

„Örömünkre szolgált a játékosok véleménye mellé állni, mely szerintem nem politikai. Mi mindig az egység üzenetét igyekszünk közvetíteni.” 

A járvánnyal küzdő egészségügyi dolgozók előtt a játékosok egy kék, szív alakú, „NHS” (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) feliratú jelvénnyel tisztelegnek az egy perces néma csend mellett. 

(iNews/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!