hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Balaton-felvidék kevésbé ismert tanúhegyei
BADACSONYON INNEN ÉS TÚL 
A Balaton-felvidék kevésbé ismert tanúhegyei

A Szent György-hegy híres, jellegzetes bazaltoszlopai orgonasípként sorakoznak a hegyoldalban, némelyikük eléri a 30-40 méteres magasságot is.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 14.
Magyarország festői szépségű tája a Balaton-felvidék dimbes-dombos, szőlőkkel, kis falvakkal tűzdelt területe: a Káli-medence. Számos vulkanikus tanúhegyet találunk a medence környékén, melyek között legismertebb a Badacsony. Azonban kevésbé ismert, de felfedezésre váró tanúhegyeket is rejteget ez a gyönyörű vidék.

A hidegebbre forduló időjárás ellenére sem érdemes a négy fal közé bezárkózva várni a tavasz eljöttét, és a járványhelyzet esetleges változása sem befolyásolhat bennünket abban, hogy a szabadban egy jót kiránduljunk és rácsodálkozzunk hazai tájunk szépségeire.

Kékkút és Theodora császárné legendája

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, 1984 óta tájvédelmi körzet. Geológiai szempontból a legváltozatosabb tájegység a Balaton-felvidéken: számos kőzettípus előfordul itt, amelyek kialakították a Káli-medence fekete, fehér, illetve vörös kövekkel borított tájképét. A nagy kőszikláktól az úgynevezett kőtengereken át a kisebb kavicsokig itt mindenhol kövekbe botlik az ember. Ezeket a mutatós, erős köveket számos helyi épületben is felhasználták. A vakolatlan kőfalak akár szárazon rakva, gondosan ápolt színes virágokkal körbevéve, rendezett portákkal adják meg a Káli-medence hangulatát. Ez a jellegzetes, érintetlen tájkép azért maradhatott fenn, mivel a kommunizmus a Káli-medencét kihalásra szánta, nem rakta tele betonkockákkal; a táj érintetlen képe megmaradt.

A félkör alakú medence keleti része Monoszlónál kezdődik a Hegyestű vulkanikus hegy völgyénél, nyugaton az Örsi-hegy határolja Salföld közelében. Északon a Fekete-hegy, délen pedig egy alacsonyabb hegyvonulat választja el a forgalmas Balaton-parttól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!