hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik akarták felszámolni Magyarországot?
Küzdelem birodalmak ellen, a szuverenitásért
Kik akarták felszámolni Magyarországot?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 28.
A napokban emlékezünk meg a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról, De a magyar államnak már a megszületése óta rendszeresen szembe kellett néznie különböző birodalmak részéről kiinduló kemény alávetési kísérletekkel.

A z államalapító István király ügyes diplomáciával, majd katonai erő segítségével sikeresen hárította el a Német-római Császárság hódító törekvéseit. István halálát követően III. Henrik császárnak egyetlen esztendőre sikerült csak elismertetni a birodalom hűbéri fennhatóságát Orseolo Péter királlyal, mert már a következő évben, 1046-ban elemi erejű fölkelés űzte el a birodalmi alávetést elfogadó királyt.

Árpád-ház a kelet és nyugat között

Az elkövetkező évszázadokban a magyar politikai vezetés nagy gonddal vigyázott arra, hogy az ország továbbra se kerüljön a Német-római Császárság függésébe.  Ugyanakkor, főként a XII. században a Bizánci Birodalom is szívós kísérleteket tett arra, hogy alárendelje, sőt területéhez csatolja Magyarországot. A magyar uralkodók nehéz küzdelmeket folytattak e törekvések ellen, míg végül III. Bélának sikerült meghiúsítani Bizánc veszedelmes szándékait.

A Mohács előtti több mint százhúsz évben az ország kemény harcokra kényszerült a határainál álló Oszmán-török Birodalom ellen, és több mint egy évszázadon keresztül sikerült elhárítani, hogy Magyarország a balkáni országok sorsára jusson. A küzdelmek közepette a Magyar Királyság az államalapítást követő fél évezredben Közép-Európa egyik vezető hatalmának számított.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!