Hetek Univerzum
Sopron: egy város két olvasata

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Sopron: egy város két olvasata
2019. 01. 10.
Sopron nekünk, magyaroknak Civitas fidelissima (a hűség városa), az osztrákoknak „Burgenland természetes fővárosa, a tartomány elveszett szíve” – az osztrák–magyar kapcsolatok lassan egy évszázada élő ellentétpárja.( 2018. 12.14.(XXII /50))

Amióta 1919 nyarán a nagyhatalmak a saint-germaini békeszerződésben jóváhagyták a Nyugat-magyarországi területek Ausztriának való átadását, Sopron birtoklásának a vágya mélyen beivódott az osztrák köztudatba.

Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az egykoron létrejött új osztrák tartomány Sopron nélkül sokáig nem volt több mint egy fej nélküli torzó. Ausztriának, a hozzá csatolt falusias jellegű területen egy olyan új tartományt kellett megszerveznie és integrálnia, mely igazából nem rendelkezett valódi központtal.

Az 1921-es népszavazást – melyen a soproniak Magyarország mellett döntöttek – súlyos kudarcként megélő korabeli osztrák társadalom ezt nem is tudta egykönnyen megemészteni.

Az ebből a történelmi örökségből fakadó szemléletmód mind a mai napig tetten érhető mind az osztrák sajtóban, mind az ottani közgondolkodásban. Sopron Magyarország középkori emlékekben egyik leggazdagabb, kulturális örökségét tekintve még közép-európai viszonylatban is egyedülálló városa – ugyanakkor elég csak rátekinteni a térképre, és könnyen megállapítható, hogy földrajzi értelemben az ausztriai Burgenland szerves részét képezi.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!