hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sopron: egy város két olvasata

2019. 01. 10.
Sopron nekünk, magyaroknak Civitas fidelissima (a hűség városa), az osztrákoknak „Burgenland természetes fővárosa, a tartomány elveszett szíve” – az osztrák–magyar kapcsolatok lassan egy évszázada élő ellentétpárja.

Amióta 1919 nyarán a nagyhatalmak a saint-germaini békeszerződésben jóváhagyták a Nyugat-magyarországi területek Ausztriának való átadását, Sopron birtoklásának a vágya mélyen beivódott az osztrák köztudatba.

Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az egykoron létrejött új osztrák tartomány Sopron nélkül sokáig nem volt több mint egy fej nélküli torzó. Ausztriának, a hozzá csatolt falusias jellegű területen egy olyan új tartományt kellett megszerveznie és integrálnia, mely igazából nem rendelkezett valódi központtal. Az 1921-es népszavazást – melyen a soproniak Magyarország mellett döntöttek – súlyos kudarcként megélő korabeli osztrák társadalom ezt nem is tudta egykönnyen megemészteni. Az ebből a történelmi örökségből fakadó szemléletmód mind a mai napig tetten érhető mind az osztrák sajtóban, mind az ottani közgondolkodásban. Sopron Magyarország középkori emlékekben egyik leggazdagabb, kulturális örökségét tekintve még közép-európai viszonylatban is egyedülálló városa – ugyanakkor elég csak rátekinteni a térképre, és könnyen megállapítható, hogy földrajzi értelemben az ausztriai Burgenland szerves részét képezi. Persze csak földrajzilag, és ilyen értelemben ketté is vágja az osztrák tartományt. Olyannyira, hogy Észak- és Közép-Burgenland között sokáig csak egy alsó-ausztriai kitérővel lehetett közúti összeköttetést létesíteni addig, amíg később meg nem épült a Sieggrabeni átvágás a Soproni-hegység nyugati gerincén keresztül. Ráadásul a tartomány nevét a soproni születésű Alfréd Walheim, Burgenland későbbi tartományi főnöke terjesztette el a köztudatban. Ha már az osztrák tartomány akkori vezető politikusairól beszélünk, nos, jelentős részük valamilyen szálon szintén e városhoz kötődött. Mint a régió legnagyobb települése, egy évezred folyamán kialakult átfogó közlekedési hálózat központja, az egykori Sopron-vármegye székhelye egyedülálló abban a tekintetben is, hogy ez az egyetlen olyan városunk, melynek helységnévtáblái és belvárosi utcanevei más nyelven, azaz németül is ki vannak írva. Ez nem meglepő, hiszen a történelmi német Nyugat-Magyarország egy itt maradt kis szeletéről van szó. A szimbólumának számító tűztorony tetején ma is ott ékeskedik a kétfejű osztrák sas, Ausztria címere, melyet még I. Lipót adományozott 1681-ben a városnak. A hétköznapok folyamán, utcáin sétálgatva is sokszor lehet hallani német szót, nem feltétlenül turistáktól. A szomszédos Ausztria lakói is a térség (értsd: Burgenland) legvárosiasabb településeként tartják számon. Habár német nyelvű színháza és újságai sincsenek már, mint régen, az osztrákok, főleg az idősebbek még mindig mint a régió központjaként tekintenek Ödenburgra. Persze ez a szemlélet talán a fiatalabb generációkra már kevésbé érvényes, mégis a városnak sikerült máig megőrizni valamit abból a miliőből, amely az első világháború utáni békediktátumok következtében elveszett Magyarországról. Nevezetesen a monarchia soknemzetiségű kultúrájának egy máig élő példáját.

 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!