hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyengül a Brüsszel-kritikus közép-európai tömb
A néppártok bukása átírhatja a régió politikai térképét
Gyengül a Brüsszel-kritikus közép-európai tömb

Kurz-ellenes tüntetők Bécsben. A népszerű politikus gyorsan meghátrált az ellenszélben, de pártelnökként nagy szerepe marad.(Fotó: AP / Lisa Leutner)

2021. 10. 14.
Egy hétvége alatt lemondott az osztrák kancellár, választást vesztett a cseh miniszterelnök, és szuvere­nitási kérdések kapcsán kitört a jogi háború Lengyelország és az EU között. Több V4 ország unió elleni szemben­állása gyengülni látszik, ami merőben új játékteret hozhat létre hazánk körül.

Európa jövője, Az EU legfontosabb ifjú politikusa, A csodagyerek – ilyen szalagcímek árasztották el az európai sajtót 2017 de­cemberében, amikor Sebastian Kurz 31 évesen Ausztria, egyszersmind a világ legfiatalabb kormányfője lett.

A napokban azonban az osztrák hatóságok vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene, és a kancellár inkább gyorsan le is mondott tisztségéről. A gyanú szerint a konzervatív vezetésű Pénzügyminisztérium egészen 2016-ig visszamenőleg (amikor Kurz még külügyminiszer volt) állami pénzeket használt arra, hogy a feltörekvő politikus javára manipulálja a közvélemény-kutatásokat.

Visszalépés a második sorba

Az osztrák kormányfő szerint a média tévesen állítja be azokat a megszellőztetett sms-üzeneteket, amik az ő telefonjáról származnak. Bár a gyanú tárgyát mindvégig tagadta, Kurz szerint az ország stabilitása az első, „ezért szeretnék inkább félreállni, hogy elkerüljük a káoszt”. A kormánykoalíció kisebbik tagja, a Zöldek ugyanis a fejét követelték és készek voltak bizalmatlansági indítvánnyal fordulni a Parlamenthez. A 2020 januárja óta (nemzeti szinten először) kialakult ÖVP–Zöldek koalíció egyébként kezdettől fogva korrupciós ügyekkel terhelt szövetség. Az ÖVP pedig korábban az FPÖ-vel való koalíciót volt kénytelen felbontani a 2019-es Ibizagate miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!