"Izrael a járvány elleni küzdelem világbajnoka" - Orbán és Netanjahu együtt készülne fel a "járványok korára"
Közös vakcinagyártás indulna Izraelben
"Izrael a járvány elleni küzdelem világbajnoka" - Orbán és Netanjahu együtt készülne fel a "járványok korára"

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2021. 03. 11.
Csütörtökön Jeruzsálembe látogatott Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyaljanak a koronavírus elleni oltóanyag-kutatásról és a gazdaság újraindításáról. 

A sajtótájékoztatón Netanjahu szívélyesen köszöntötte két "közeli személyes barátját", akik vezetőként "a nemzeteiket Izrael még fontosabb barátjává tették". Az izraeli miniszterelnök emlékeztetett, hogy mindkét ország diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben az Európai Unióban elsőként, ahogy a különböző nemzetközi fórumokon is rendre kiállnak Izrael mellett.

"Azért jöttek, hogy tárgyaljunk a koronavírus elleni küzdelemben való együttműködésről"

- fogalmazott Netanjahu, aki külön kiemelte, hogy a vakcinagyártás területén is együttműködés körvonalazódik. 

"Köszönöm mindenkinek aki jókívánságát küldte Sárának, a feleségemnek. Pár órája meglátogattam a kórházban, és egyre jobban van" - számolt be felesége állapotásról az izraeli miniszterelnök. Sarat vírusos fertőzéssel szállították kórházba tegnap. 

Közösen gyártanának vakcinákat Izraellel

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a felszólalásában arról beszélt, hogy rendkívül hálás az izraeli miniszterelnök meghívásáért, aki Magyarországon "nagy megbecsülésnek örvend".

A magyar miniszterelnök emlékeztetett, hogy miközben a világ kereskedelmi hozama mintegy 9 százalékkal csökkent a járvány következtében, még ez idő alatt is sikerült növelni a magyar-izraeli kereskedelmi kapcsolatok gazdasági mutatóit 1 százalékkal.

"Ez tehát egy élő barátság"

- fogalmazott. 

Orbán megemlítette azt is, hogy izraeli cég Magyarországon lélegeztetőgépeket is gyárt a magyar állam támogatásával. "Megtanultuk, hogy jobb gyártónak lenni, mint vásárlónak" - hangsúlyozta. 

Világbajnok és Európa-bajnok

"Azért is vagyunk itt, mert Izrael a járvány elleni küzdelem világbajnoka" - magyarázta a magyar miniszterelnök. Orbán hozzátette, ahhoz, hogy egy ilyen válságban valaki sikeres lehessen, ahhoz megfelelő vezetésre van szükség. 

"Mi nem tudunk világbajnokok lenni, de az Európai Unióban meg van az esélyünk rá, hogy legjobbak legyünk"

- utalt a miniszterelnök arra, hogy a beadott oltások arányában Magyarország áll most a második legjobb helyen az uniót tekintve. 

Orbán szerint van egy-két terület, amiben Izrael minta számukra, ami a védekezés megszervezését illeti. Arról is szó esett, hogy mi lesz a járvány megállapítása után.

"Néhány tudós arról beszél, hogy a jövőben a járványok világában élünk majd"

- emlékeztetett a miniszterelnök. Éppen ezért örült a magyar delegáció annak, hogy itt Izraelben vakcinagyártó kapacitást telepítsenek nemzetközi erőfeszítéssel, ami bőven túlmutatna a COVID-járványon is. Orbán azt is elmondta, hogy az úgynevezett "zöldkártyákkal", oltásigazolással kapcsolatban is több jó ötletet kapott, amiket vélhetően Magyarországon is meg fognak valósítani. Magyarország örömmel csatlakozik ahhoz a nemzetközi zöldkártya-programhoz, ami Netanjahu kezdeményezésére indult el. 

Záró gondolataiban

a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy 12-13 évvel ezelőtt, amikor még ellenzéki képviselőként meglátogatta Izraelt, teljesen mások voltak a gazdasági mutatók, mint most.

Ezért pedig gratulált az izraeli miniszterelnöknek, és kifejezte reményét, hogy Magyarország is hasonló fejlődést képes majd elérni.

Beköszönt a járványok kora?

Andrej Babis, cseh kormányfő hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy Izrael példát jelent a koronavírus elleni küzdelemben, ez az ország az első, amelyben az emberek visszatérhetnek lassan és fokozatosan a régi életükhöz. Babis arra is emlékeztetett, hogy az ICC - nemzetközi bíróság politikai döntést hozott, amikor háborús bűnökkel vádolta Izraelt, amit Csehország nevében elítélt. "Én, a cseh kormány és a cseh emberek elítélünk minden agressziót, ami Izrael ellen irányul" - szögezte le. 

Egy cseh televízió kérdésére Netanjahu elmondta, hogy amint lehetőségük lesz rá, megpróbálnak vakcinákkal segíteni más országoknak is, a felmerülő kisebb Moderna szállítmány egyfajta szimbolikus gesztus a részükről, emlékezve arra, hogy a múltban Csehszlovákia is segítségére volt Izraelnek. Az izraeli miniszterelnök szerint

meg kell szerveznie magát ezeknek az országoknak, hogyha esetleg tényleg beköszönt a járványok kora, akkor ne vásárlók, hanem eladók és gyártók legyenek inkább.

"Ez együtt el tudjuk érni. Két évre legalább szükségünk lesz, hogy elérjük, hogy ne csak a saját országaink számára, hanem más országok számára is elegendő vakcinát tudjunk gyártani" - zárta gondolatait Netanjahu. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!