hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A Nagy Medve ölelése

A török és orosz kormányfők tűzszünettel egybekötött meg­álla­podást hoztak tető alá: a 6 órás tárgyalás után a két, nyílt háború szélére sodródott nagyhatalom le­állította észak-szír hadműveleteit. És ez mégsem megnyugtató.

„Nem lesz melegházasság Szlovákiában”

A szlovákiai választásokon gyõztes Egyszerû Emberek és Független Személyiségek Pártja (OL’ANO) olyan kormányt kíván alakítani, amely kiáll a konzervatív értékek, köztük a bibliai családmodell mellett, valamint barátként és szövetségesként tekint Magyarországra. A leendõ egészségügyi miniszter, Marek Krajci számára természetesen a járvány leküzdése az elsõ feladat.

Tábornokok puccskísérlete Izraelben

A gyorsan romló izraeli járványügyi helyzetben az ország újabb, talán az eddiginél is mélyebb politikai válságba sodródott, miután Benny Gantz és partnerei – három volt vezérkari főnök – elutasították Netanjahu miniszterelnök javaslatát, hogy csatlakozzanak a széles körű nemzeti szükségkormány megalakításához, és inkább a terrorizmust is támogató arab képviselőkből álló pártszövetséghez fordultak segítségért.

A vírussal a tagállamok küzdhetnek meg

A koronavírusjárvány megmutatta, hogy válságos pillanatokban a leghatékonyabban a tagállamok tudnak cselekedni. Nem volt ez másképp a migrációs válság kirobbanásakor sem. Annyi különbséggel csupán, hogy akkor a brüsszeli vezetés néhány tagállam, különösen hazánk ellen fordult, és kommunikációs hadjáratot folytatott az aktív cselekvést mutató országokkal szemben.

Von der Leyen felelősségéről

Míg többen pozitívnak tartják, hogy a Juncker-féle bizottsághoz képest von der Leyen máshogy kommunikál a vírussal küzdő tagállamokkal, és megpróbálja anyagilag támogatni őket, illetve sokan remélik, hogy a mostani küzdelem a nemzetállamok együttműködését erősítheti, érdemes a kérdést egy másik aspektusból is megvilágítani.

Hit és értékek

XII. Pius: szent vagy Hitler pápája?

XII. Pius pápa a második világháború alatt mintegy egymilliárd római katolikus hívő spirituális vezetője volt. Fél évszázada még a szentté avatási folyamat is elindult vele kapcsolatban. A vitának újabb lendületet adhat, hogy 2020. március 3-án a Szentszék megnyitotta a Vatikáni Titkos Levéltár második világháború alatt keletkezett anyagait a kutatók előtt.

HÁTTÉR

Szükségünk van támogatásra

Eleinte elsősorban katonák és rendőrök, az utóbbi időszakban viszont rengeteg civil is áldozatul esik annak a terrortámadás-sorozatnak, ami 2015 óta sújtja az országot. Képes arra Burkina Faso, hogy felszámolja ezt az erőszakhullámot?

Az egymillió menekült országa

Miközben az egész világ által rettegett világjárvány már Afrikát is elérte, keleten brutális éhínség járhat a Közel-Keletet fenyegető sáskainvázió nyomában, Burkina Faso polgárait terroristák és bűnözők tartják rettegésben. Az egymillió menekült országában, úgy tűnik, most csak az ima segíthet.

Jöjjön a baba!

A szülés természetes folyamat, ami többnyire nem igényel orvosi beavatkozást – vallja dr. Bálint Balázs szülész-nõgyógyász. A Családbarát Szülészetek Program egyik kidolgozója szerint kétszer annyi gyerek születik azoknál a nõknél, akiknek nem volt rossz szülésélménye, mint azoknál, akiknek volt.

KÁVÉSZÜNET

Divat minden időben

A közvélemény először egy kártérítési per kapcsán ismerte meg a nevét, melynek nyerteseként az anyagi kompenzációt saját vállalkozásába forgatta. Nem sok idő múlva a kor női influenszerei már egymásnak adták a kilincset a Deák téri Rotschild-szalonban, mely a történelmi viharok idején is értékállóságot képviselt.

Virtuális örökélet

Különböző korok gyermekei évszázadokon át igyekeztek valami nagyot alkotni, hogy nevükre az utókor is emlékezzen. Napja­inkban egyre többen a virtuális világot hívják segítségül, hogy leszármazottaik számára elérhetőek maradjanak – sőt, mi több, kommunikál­hassanak is velük. Úgy tűnik azonban, a mesterséges intelligencia sem adhat végső megoldást az elmúlás tragédiájára.

Mozdulj rá!

Otthon, az autóban, a munka­helyen, úton odafele, a buszon hazafelé – hacsak nincs zsúfolásig tele. Az elmúlt évek felmérései alapján a magyar lakosság jelentős része naponta több mint 5,5 órát tölt ülve.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!