hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nagy Medve ölelése
Erdogan és Putyin osztozkodna Szírián
A Nagy Medve ölelése

Fotó: AP / Ghaith Alsayed

2020. 04. 10.
A török és orosz kormányfők tűzszünettel egybekötött meg­álla­podást hoztak tető alá: a 6 órás tárgyalás után a két, nyílt háború szélére sodródott nagyhatalom le­állította észak-szír hadműveleteit. És ez mégsem megnyugtató.

Márciusban komoly fordulat állt elő a már eleve kacifántos szíriai polgárháborúban: Idlib városában (Szíria északnyugati részén) legalább 34 török katona halt meg egy orosz légicsapás során, melynek következtében a két ország kapcsolata igencsak feszültté vált. Az új helyzet viszont sokak szerint megfelelő szakítópróba az orosz–török viszonyban.

Március 5-én, a Kremlben tartott találkozó után Putyin jelezte, bár nem mindenben értenek egyet Erdogannal, eddigi kapcsolatuk során szinte mindig meg tudtak egyezni. És valóban leállították a szír kormányellenes erők egyik utolsó megmaradt területén folyó harcokat, és bejelentették, hogy csapataik együtt fognak járőrözni az Irakot és a Földközi-tengert összekötő 7 kilométeres autópálya mentén a biztonságos áthaladás érdekében.

Egy régi konfliktus

Az elmúlt hetekben komoly össze­csapások színhelye volt Idlib, mikor az oroszok által támogatott Aszad elnök erői megindultak, hogy végső csapást mérjenek a kormányellenes erőkre, akiket pedig a törökök támogatnak. Ennek következtében több százezer szír menekültet szorítottak a török határzárhoz. A legfrissebb jelentések szerint az ankarai erők eddig 447 civilt öltek meg a török–szír határon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!