hetilap

Hetek hetilap vásárlás
XII. Pius: szent vagy Hitler pápája?
Megnyíltak a vatikáni titkos levéltár eddig zárt háborús aktái
XII. Pius: szent vagy Hitler pápája?

Fortepan, Adományozó: Reklámélet folyóirat

2020. 04. 10.
XII. Pius pápa a második világháború alatt mintegy egymilliárd római katolikus hívő spirituális vezetője volt. Fél évszázada még a szentté avatási folyamat is elindult vele kapcsolatban. A vitának újabb lendületet adhat, hogy 2020. március 3-án a Szentszék megnyitotta a Vatikáni Titkos Levéltár második világháború alatt keletkezett anyagait a kutatók előtt.

Az érdemi kutatási eredményekre nyilván még sokat kell várni, viszont sok izgalmas kérdés válaszra találhat, amelyeket már korábban is megfogalmaztak a témával foglalkozó kutatók. Mit tu­dott a pápa a holokausztról? Miért nem ítélte el nyilvánosság előtt még akkor sem, amikor a római zsidókat deportálták a nácik?

XII. Pius sosem szólalt fel nyilvánosan és elítélőleg a zsidók üldözésével kapcsolatban.

Forrás: Fortepan, Adományozó: Új Ember hetilap
Eugenio Pacelli (középen), a leendő XII. Pius pápa az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszuson. (forrás: Fortepan, Adományozó: Új Ember hetilap)

Berlinből Rómába

Elsőként magának a pápának a személyét kell bemutatnunk az olvasónak. Az arisztokrata családból származó Eugenio Pacelli tizennyolc éves korában határozta el, hogy papi pályára lép. A törekvő és szorgalmas, ugyanakkor gyenge fizikumú fiatalembert Pietro Gasparri, a későbbi szentszéki államtitkár (aki előkészítette, majd aláírta a pápa és a Mussolini vezette olasz állam közötti konkordátumot, megegyezést) fedezte fel és emelte be a pápai diplomácia köreibe. 1917–1929 között nunciusként szolgált Németországban, kezdetben Münchenben, majd Berlinben. Ettől az időtől eredeztethetjük németbarát attitűdjét. 1930-tól va­tiká­ni államtitkár volt, egészen 1939-es pápává választásáig. Hitler hatalomra kerülését követően a Vatikán nagyon hamar, 1933. július 20-án konkordátumot kötött a náci Németországgal is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!