hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divat minden időben
Rotschild Klára, a Vörös divatdiktátor
Divat minden időben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 10.
A közvélemény először egy kártérítési per kapcsán ismerte meg a nevét, melynek nyerteseként az anyagi kompenzációt saját vállalkozásába forgatta. Nem sok idő múlva a kor női influenszerei már egymásnak adták a kilincset a Deák téri Rotschild-szalonban, mely a történelmi viharok idején is értékállóságot képviselt.
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
(fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Rotschild Klára a 20. századi magyar történelem leg­intenzívebb időszakában élt. Világháborúkat látott megtörténni, élt a Horthy-, a Rákosi- majd a Kádár-korban is, de mindezeken felülemelkedve élete során végig azzal foglalkozhatott, amit szeretett, és amihez értett. Életét Simonovics Ildikó divattörténész A vörös divatdiktátor című, újonnan megjelent könyvében, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett kiállításával dolgozta fel.

Rotschild Klára 1903. február 22-én született Budapesten, Rotschild Ábrahám Adolf izraelita női szabó – akit csak névrokonság fűzött a híres amerikai bankárdinasztiához – és Spirer Regina, ugyancsak izraelita szabónő harmadik gyermekeként. Noha a korban igen gyakori volt, hogy a szabók egy helyen laktak a szalonjukkal, Klára édesapja egy sarokra dolgozott Váci utcai lakásuktól. Már egészen kisgyermekkorától besegített szüleinek, holott rajzolni, szabni, varr­­ni még nem tudott, de az anyagokhoz kivételes érzéke volt. 1909-ben édesanyja is megnyitot­­­ta saját szalonját, Rotschild Ábrahámné néven  a Váci utca 69. szám alatt. Szülei válása után, 1916-ban édesanyjával és testvéreivel ennek a szalonnak a szabad szobájába költöztek be.

A tehetség utat tör magának

1930-ban édesapja direktrisze lett. Remek érzéke volt a divathoz, szinte a „szabászasztalon született”, nagyszerű memóriával rendelkezett, amellyel az egészen apró részleteket is képes volt megjegyezni a szabásmintákon, valamint az elkészült ruhadarabokon. Üzletvezetőnőként fogadta a vendégeket, segített az alapanyagok, a modellek, valamint a kiegészítők kiválasztásában; megjelenésével is a szalon minőségét képviselte, továbbá a kliens és a műhely közötti kommunikációért is felelt. Ez utóbbinak igyekezett Klára megfelelni, mikor édesapja kérésére egy kinn­levőséget indult beszedni Somogyi Pál Károlytól, aki menyasszonyának vásárolt ruháit még nem fizette meg. Fizetés helyett azonban a mániás, elmezavarral küzdő ifjú megverte Klárát, és kidobta az otthonából. Ez rendkívül mély sérülést okozott a fiatal divattervezőben, ami olyan szégyenérzettel párosult, hogy öngyilkosságot kísérelt meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!