hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vírussal a tagállamok küzdhetnek meg
Jobb-e az EU járványpolitikája, mint a migrációkezelés volt?
A vírussal a tagállamok küzdhetnek meg

AP/Francois Mori

2020. 04. 19.
A koronavírusjárvány megmutatta, hogy válságos pillanatokban a leghatékonyabban a tagállamok tudnak cselekedni. Nem volt ez másképp a migrációs válság kirobbanásakor sem. Annyi különbséggel csupán, hogy akkor a brüsszeli vezetés néhány tagállam, különösen hazánk ellen fordult, és kommunikációs hadjáratot folytatott az aktív cselekvést mutató országokkal szemben.

Juncker bizottsága akkor irányítani akart és kizárólagosságot követelt magának. A mostani Európai Bizottság sokkal bölcsebben reagál a válsághelyzetre. Ursula von der Leyen, és az általa vezetett testület igyekszik minden támogatást megadni a tagállamoknak ahhoz, hogy minél gyorsabban és hatékonyan sikerüljön kezelni a járványt. Von der Leyen kommunikál, de egyelőre legalábbis nagyon bölcsen teszi azt, hiszen mindenki számára fontos üzeneteket igyekszik megfogalmazni, nem pedig követeléseket sorol fel. Bár a látszat talán mást mutat, az első néhány hétben látottak alapján sokkal jobb válságmenedzsernek tűnik, mint elődje.

Az, hogy a tagállamok aktívak a járvány kezelésében, természetesen nem jelenti azt, hogy az Európai Unióra úgy általában nem lenne semmi szükség, vagy ne lenne értelme. Csupán azt jelenti, hogy az EU-s intézményrendszer eredeti funkciójához visszatérve támogató szerepkört igyekszik magára ölteni. A tagállamok pedig – bizonyos szélsőséges vélekedésekkel ellentétben – nem fordultak egymás ellen, hiszen a kapcsolattartás, az információcsere és az úgynevezett jó gyakorlatok cseréje éppen hogy megerősödött. Több kétés többoldalú videókonferenciát tartottak és tartanak a vezető európai politikusok és szakemberek annak érdekében, hogy sikerüljön megállítani a járványt. A kommunikáció tehát inkább megsokszorozódott.

A koronavírus – mint ahogyan arra sokan rámutattak – a migrációs válság után egy újabb kihívást jelent a belső határok nélküli Európára. Hiszen, ha jelen helyzetben körbenézünk, akkor azt látjuk, hogy egyre több helyen van határzár: van, ahol az illegális migráció megfékezése miatt, s van, ahol a koronavírusjárvány megfékezése okán. Ez nem egy kényelmes helyzet, hanem egy különleges szituáció.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!