hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Mi lesz a néppártokkal?
Kedves Olvasó!

2021. 10. 14.
Európa-szerte a hagyományos jobbközép pártok válságát tapasztaljuk. Egyedül azok a nagyobb pártok maradtak sikeresek, akik be merték vállalni a még jobbra tolódást; a többség azonban nem meri bevállalni, hogy a Guardian vagy a Der Spiegel, netán a The New York Times szélsőjobboldali címkével illesse őket.

A folyamat talán az olaszoknál kezdődött, ahol a második világháború után fél évszázadon át kereszténydemokraták vezették az országot, de az elmúlt két évtizedben a jobboldal felaprózódott, többen keményvonalasabb irányba tolódtak.

Franciaországban az ötödik köztársaság élén nyolc elnökből öt többé-kevésbé konzervatívnak számított, 2007 óta viszont a hagyományos jobbközép nem rúg labdába a választásokon. 

Fotó: AP / Petr David Josek
Fotó: AP / Petr David Josek

Úgy tűnt, Sebastian Kurz volt képes új modellt állítani azok számára, akik az „orbáni radikalizmusig” már nem akartak elmenni: határozott migránspolitika némi euroszkepticizmussal fűszerezve jó receptnek tűnt.

Bár Kurz csillaga közel sem hullott még le, a cseh miniszterelnöké úgy tűnik, igen.

Andrej Babiš pártjának választási veresége miatt a cseh kormányfő nemigen alakíthat új koalíciós kormányzatot, ami a V4 országok számára nem jó hír. Ahogy a német választások alakulása sem. Úgy tűnik, nyugaton már csak Boris Johnson legény a gáton. Úgy ahogy.

Ahogy a jobbközép néppártok vagy vezetőik sorra buknak el, óriási feladat vár Magyarországra és Lengyelországra, hogy az EU-s bürokráciával való hadakozás közben életképes modellt alkossanak azok számára, akik nem akarnak teljesen feloldódni a Brüsszel diktálta politikai unióban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!