hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ország, ahol hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin
Salvador kettős arca
Az ország, ahol hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin

Nayib Bukele a legmenőbb diktátornak nevezi magát. Hisz a természetes házasságban és tiltja az abortuszt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 14.
El Salvadorban, Közép-Amerika legkisebb, bandaháborúktól sújtott országában egy hónappal ezelőtt hivatalos fizetőeszközzé vált a Bitcoin. A köztársaság elnöke közben mindennemű progresszív nyomás ellenére továbbra is a leghatározottabban kizárja, hogy változtassanak a világ egyik legszigorúbb abortusztörvényén, az eutanázia tilalmán, vagy a házasság természetes meghatározásán.

El Salvador Szlovénia területéhez hasonló nagyságú, közel 7 milliós lakosságú közép-amerikai ország. Az ország egy főre jutó bruttó hazai összterméke alig több mint egynegyede a magyar értéknek; a Happy Planet Index felmérésekor a salvadoriak mégis nagyobb megtapasztalt jólétről számoltak be mindennapjainkban.

A világ legszegényebb harmadába tartozó ország lakosságának harmada az Egyesült Államokban él, az anyaországba küldött utalások pedig az ország GDP-jének több mint negyedét is elérik. Az Amerikába küldött export szintén a GDP körülbelül egyharmadát teszi ki; El Salvador tehát politikailag és gazdaságilag is nagymértékben függ az Egyesült Államoktól.

El Salvador hányattatott fél évszázada

A salvadori tömegek ugyanakkor nem pusztán a szegénység miatt hagyták el hazájukat. Az első nagy elvándorlási hullámok az 1970-es években az elemzők többsége szerint elsősorban a politikai instabilitás miatt indultak. 1979-ben szélsőbaloldali gerillacsoportosulások polgárháborút robbantottak ki a hatalmat 1931 óta gyakorló katonai juntával szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!