hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így köszöntött ránk a munkavégzés új korszaka
Interjú a hakni gazdaság szakértőjével, Dr. Berde Évával
Így köszöntött ránk a munkavégzés új korszaka

A Deepwater Horizon fúrótorony robbanása beláthatatlan természeti károkat okozott. A katasztrófa a kiszervezési lánc közvetett következménye volt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 14.
A hakni gazdaság főbb jellemzőiről kérdeztük Dr. Berde Évát, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritáját, a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont vezetőjét.

Mekkora jelentősége van hazánkban a hakni gazdaságnak?

– A hakni gazdaság szerepe Magyarországon – mint Európa többi országában – folyamatosan nő. Érdemes kategorizálni a hakni munkát. Van egy nagyon tágan értelmezett kör, amelybe minden nem sztenderd módon végzett munka beletartozik, például a részidős munka. Szűkebben értelmezve is két alapvető fajtája van a hakni munkának. Az egyik az, amikor az alkalmi munkavégzés lehetőségét elektronikus platformok közvetítésével szerzi meg a munkavállaló, a másik fajta hakni munkát hagyományos úton közvetítik ki. Magyar példát használva 1989 előtt a Széll Kálmán téren, az akkori Moszkva téren gyűltek össze hajnalban az alkalmi építőmunkások, és az építtetni szándékozók közülük választották ki „napszámosaikat”. Az internet általánossá válása új korszakot nyitott a hakni munkavégzésben. Mind a helyhez kötött munkákban – például az ételfutár, mind a helyhez nem kötött munkákban – mint a honlapkészítés, a munka végzője feljelentkezik a megfelelő honlapra, és máris lehetősége van kiválasztani azt a munkát, amit el szeretne végezni.

Hány embert foglalkoztat a hakni gazdaság?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!