hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rabszolgasors: Kunta Kinte és Tamás bátya története
160 éve kezdődött az amerikai polgárháború
Rabszolgasors: Kunta Kinte és Tamás bátya története

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 14.
160 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai polgárháború, mely valójában a rabszolgaság eltörlésére indított olyan fegyveres konfliktus volt, amely az amerikai fehér társadalom tagjainak egymás közötti véres leszámolásába torkollt.

Két nagyszerű regény íródott a témában. Az egyik Alex Haley Gyökerek című családregénye, a másik Harriet Beecher Stowe könyve, Tamás bátya kunyhója címmel.

Haley műve keletkezését tekintve egy szájhagyomány útján létrejött családtörténet, ahol a generációk anekdotákkal, énekekkel rögzítették az eseményeket. Összevetve az adminisztratív úton ellenőrizhető adatokkal, mindezt meglepő hűséggel tették. A szerző alaposan utánanézett: az angolszász világban az 1700-as évektől már komoly adathalmazzal rendelkeztek az állami intézmények.

A történet nem hosszú időt, körülbelül 160 évet ölel fel. Gyakorlatilag 1767-ben a család ősapjaként számontartott Kunta Kinte elrablásával indul, és 1927-ben, az író 7 éves kora körül ér véget. Azaz csak érne véget, mert a regény után a szerző sok oldalon át vonultatja fel a néha egészen elképesztő szerencsével folytatott kutatómunka eredményét, amit felnőttként az események alátámasztására tényként feltárt. Az író családja egyébként a mai napig oral historyként adja tovább a történetet az újabb és újabb generációknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!